Čínská měna po intervenci klesla nejníže od revalvace

27.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ŠANGHAJ 27. července (ČTK) - Kurz čínského jüanu se zvolna snižuje a poprvé vstoupila na trh i centrální banka. Ta sice minulý týden nařídila jednorázovou revalvaci z 8,28 na 8,11 jüanu za dolar, dnes ale intervenovala za oslabení měny. Jüan nakonec v závěru obchodování klesl na 8,1128 CNY/USD.

Jüan se tak po středečním obchodování ocitl na nejnižší hodnotě od revalvace z minulého čtvrtka a podle dealerů má pokles v posledních minutách obchodování na svědomí právě centrální banka. Tím dala najevo, že zatím nemá zájem, aby kurz jüanu pokračoval v růstu, tvrdí dealeři.

Viceguvernérka centrální banky Wu Siao-ling krátce předtím upozornila, že tempo růstu ekonomiky se v letošním roce zřejmě sníží. Země prý není schopna udržet více než devítiprocentní růst z posledních dvou let. Ještě ve druhém čtvrtletí přitom ekonomika vykazovala meziroční růst o 9,5 procenta.

Peking mezitím vydal nové varování spekulantům, aby nesázeli na další zpevňování kurzu. Provládní noviny uvedly, že centrální banka dává svým postojem najevo, že chce kurz měny držet stabilní a bránit jeho prudkým výkyvům. Sama banka pak označila informace některých zahraničních médií o další revalvaci za chybné.

Čína jednorázově zvýšila kurz jüanu o 2,1 procenta a některá média začala spekulovat, že bude kurz měny dále zvyšovat v malých krocích. To ale banka označila za nepochopení toho, jak bude nový režim řízené fluktuace kurzu fungovat.

"Pro spekulativní kapitál není moudré, když jednosměrně sází obrovské objemy na zpevnění kurzu," napsal Lidový deník. Kurz se během dnešního obchodování v Šanghaji zvyšoval, ale po stanovisku centrální banky tlak na další růst kurzu zmírnil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK