Obchodování s korunou je zcela klidné kolem 30,24 Kč/EUR

27.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 27. července (ČTK) - Obchodování s českou měnou bylo dopoledne zcela klidné. Kurz se od rána pohybuje mezi 30,23 a 30,25 Kč/EUR. Klidné jsou většinou i okolní středoevropské měny, řekl analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Vůči dolaru koruna nepatrně oslabila o tři haléře na 25,21 Kč/USD.

Z okolních měn začal pouze mírně ztrácet polský zlotý. Investoři čekají na rozhodnutí tamní centrální banky, která dnes rozhoduje o nastavení úrokových sazeb. Trh původně očekával pokles o 0,5 procentního bodu, nyní se však analytici přiklánějí spíše k drobnějšímu snížení o čtvrt bodu. Pokud by centrální banka sazby nakonec ponechala nezměněné, bylo by to pro investory velké překvapení a reakce zlotého by mohla ovlivnit i českou korunu.

Česká národní banka bude o nastavení sazeb rozhodovat ve čtvrtek. Ekonomové ale očekávají, že úrokové sazby zůstanou beze změny a ČNB zvýší odhad inflace na příští rok. Sazby se podle nich vydají vzhůru až nejdříve na konci letošního roku. Výraznější impulz by ve čtvrtek neměl přijít ani z úst guvernéra Zdeňka Tůmy. Experti po zasedání rady očekávají pouze mírnější komentáře.

Kurz koruny k dolaru by mohl v příštích dnech kolísat v intervalu 24,75 až 25,40 Kč/USD, odhadla ekonomka Next Finance Markéta Šichtařová. V dalších týdnech by prý měla česká měna posilovat až k 24 korunám za dolar.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK