EADS zvýšila zisk o 47 procent na 488 milionů eur

27.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PAŘÍŽ/FRANKFURT 27. července (ČTK) - Evropská strojírenská skupina European Aeronautic Defence & Space (EADS) vytvořila ve druhém čtvrtletí čistý zisk 488 milionů eur (zhruba 14,8 miliardy Kč). To je meziroční růst o 47 procent a EADS za něj vděčí hlavně vysoké poptávce po letadlech Airbus, jichž je výrobcem. Tržby se zvýšily o šest procent na 9,02 miliardy eur.

Zisk před úroky a daní (EBIT), který dává lepší představu o výkonnosti firmy, se před započtením mimořádných položek a odpisů nehmotného majetku zvýšil o 13 procent na 883 milionů eur. Tržby i zisk byly nad odhady analytiků, společnost ale ponechala výhled na celý rok beze změn.

Airbus ve druhém čtvrtletí dodal na trh 102 letadel, což je o osm více než před rokem. Navzdory lepším ziskům ale EADS očekává, že zisk EBIT bez vlivu jednorázových položek a odpisů nehmotného majetku bude v letošním roce nad 2,6 miliardy eur. V loňském roce zisk činil 2,44 miliardy eur.

"Za celý letošní rok bude mít EADS vysokou výkonnost napříč celou skupinou," řekli k výsledkům šéfové EADS Tom Enders a Noël Forgeard.

Tržby se letos podle odhadů managementu zvýší na 33 miliard z loňských 31,8 miliardy eur. Airbus očekává, že dodá na trh 360 letadel, tedy o 40 více než loni. Měl by tedy být už třetím rokem v řadě úspěšnější než jeho největší rival Boeing. EADS v Airbusu vlastní 80 procent akcií, zbytek má britská BAE Systems.

Za prvních šest měsíců roku činil provozní zisk 1,54 miliardy eur, což je meziroční vzestup o 57 procent. Čistý zisk za celou skupinu se více než zdvojnásobil a dosáhl 816 milionů eur. Tržby vzrostly o deset procent na 16 miliard eur. Analytici čekali růst zisku jen o 50 procent.

Divize obranných a bezpečnostních systémů skončila se ziskem 16 milionů eur, zatímco o rok dříve měla ztrátu 32 milionů eur. Divize Eurocopter, která vyrábí helikoptéry, zvýšila zisk EBIT o 31 procent na 47 milionů eur. Na tvorbu zisku ve druhém pololetí ale zřejmě budou mít nepříznivý vliv méně výhodné sazby zajištění proti výkyvům kurzu dolaru.

Airbus vyjadřuje ceny svých letadel v dolarech a pohyb kurzu této měny je tedy pro podnik důležitý. Výrobce také předpokládá, že bude mít vyšší náklady na vývoj v souvislosti s připravovanou nákladní verzí superjumba A380.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK