Americké akcie bez větších změn, zvyšují se kurzy ropných firem

08.08.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 8. srpna (ČTK) - Ceny amerických akcií se v úvodu nového týdne snižovaly, vzhůru se ale vydaly akcie firem, které těží ropu a zemní plyn. Pomohl jim k tomu výstup cen ropy na nová maxima, protože trh má vedle nízkých kapacit rafinerií obavy také z teroristického útoku v Saúdské Arábii.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index průmyslových akcií pohyboval kolem 10.565 bodů a proti předchozímu závěru byl slabší jen o šest setin procenta. Index technologického trhu Nasdaq Composite ale ztrácel téměř 0,2 procenta a byl v blízkosti 2174 bodů.

Cena americké lehké ropy se dnes poprvé v historii přehoupla přes 63 dolarů za barel a podobně severomořský Brent se dostal na 62 dolarů. Oba klíčové kontrakty ale ani po překonání těchto úrovní nezastavily růst a cena americké ropy se rychle blížila až k 64 dolarům.

Zatímco hlavní indexy začaly s rostoucími cenami ropy klesat, vzhůru se vydaly ceny akcií těžebních společností. Nejvyšší zisky si tak připsaly akcie Exxon Mobil, Chevron a ConocoPhillips. Díky nim se zvyšovala i hodnota indexu S&P 500, v jehož bázi jsou tyto firmy zastoupeny.

"Trh má za to, že americká ekonomika bude pokračovat v růstu solidním tempem, i když jsou ceny ropy na nových rekordech," řekl k situaci na trhu hlavní analytik společnosti CIBC World Markets Subodh Kumar. Investoři podle něj cítí, že mohou profitovat nejen z akcií energetických firem, ale i z dalších odvětví.

O více než deset procent zpevnily také akcie makléřské firmy E-Trade Financial. Společnost oznámila, že za zhruba 700 milionů dolarů převezme svého rivala Harrisdirect a upevní si tak pozice v odvětví. Díky červencovému růstu tržeb se zvyšoval i kurz akcií McDonald's.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK