Pražská burza dopoledne zpevnila o 1,6 pct vedená Telecomem

19.09.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. září (ČTK) - Pražská burza v dnešním dopoledni připojila k pátečnímu historickému maximu další zisky. Nejvíce se o růst zasloužily více než čtyřprocentním zhodnocením akcie Českého Telecomu, u nichž dnes končí nabídku odkupu pro menšinové podílníky. Hlavní index PX 50 v 11:30 posílil o 1,61 procenta na 1455,4 bodu a užší index PX-D o 1,56 procenta na 3663,4 bodu, shrnula burza.

Akcie Telecomu posílily při největších obchodech ze všech emisí na trhu o 4,25 procenta na 480,9 koruny. Podle makléřů tím dohánějí růst trhu, který v době odkupu vydělal více než desetinu, zatímco samotný Telecom stagnoval.

Obchodníci vesměs očekávají, že většinový majitel Telecomu španělská Telefónica při odkupu menšinových podílů za 456 korun získá jen několikaprocentní podíl. Poměr sil ve firmě se tím příliš nezmění, nebude třeba vyhlašovat další odkup a akcie Telecomu zůstanou nadále na burze.

"Maximální vykoupený podíl odhadujeme na pět procent. To znamená, že Telecom bude nadále veřejně obchodován a jeho tržní cena začne opět sledovat vývoj hospodaření," uvedl například analytik firmy Cyrrus Petr Bártek.

Řada brokerských domů hodnotí akcie Telecomu výše než je tržní cena. Třeba společnost Erste Bank stanovila cílovou cenu Telecomu na 496 korun s doporučením pro investory "akumulovat". Atlantik FT má ocenění na 542 korun a BH Securities si stojí za výpočtem z dubna, který vyšel na 546 korun.

Z dalších obchodovaných firem akcie Unipetrolu vyrostly o 2,3 procenta na 251,1 koruny a ČEZ získal 1,4 procenta na 705,9 koruny, zatímco Zentiva po silném výnosu v minulém týdnu oslabila o 2,3 procenta na 1088 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK