ODS chce zákonem zjednodušit zakládání obchodních společností

04.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 4. listopadu (ČTK) - Zjednodušit zakládání obchodních společností navrhují v novele živnostenského zákona poslanci ODS. Podnikatelům by se měla administrativa ulehčit v tom, že se sníží počet potřebných dokladů k založení společnosti a více se propojí státní úřady. Předlohou by se mohla sněmovna zabývat na nadcházející poslední schůzi v roce.

Podnikatelé mají dnes povinnost ohlašovat zahájení činnosti nejen živnostenskému úřadu, ale i finančnímu úřadu, správě sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovně. "Tyto překrývající se povinnosti budou odstraněny a podnikatelé se budou hlásit jen na živnostenském úřadě," poznamenal autor předlohy a stínový ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

V novele také navrhuje zrušit povinnost předkládat při ohlášení živnosti doklady o daňové bezdlužnosti. "Začínající podnikatel musí dnes předložit doklady o tom, že nemá nedoplatky na daních a na pojistném na sociální zabezpečení. Tato povinnost přenáší důsledky nedisciplinovaného jednání menšiny podnikatelů na všechny podnikatele," soudí.

Zrušit chce také povinnosti předkládat při ohlášení živnosti výpis z rejstříku trestů. Výpis si podle něj vyžádá živnostenský úřad sám. Zkrátit by se také podle něj měla doba požadované praxe. Pro podnikatelské provozování řemesel vyžaduje zákon odpovídající vzdělání, například vyučení v oboru a jeden až tři roky praxe, tedy podobně jako u advokátů nebo soudců. "Tuto neúměrnou dobu navrhujeme zkrátit jednotně na jeden rok," tvrdí Pospíšil.

Zrušen by měl být podle Pospíšila také požadavek na souhlas finančního úřadu s ukončením činnosti u fyzických osob. "Finanční úřad dnes může blokovat zrušení živnostenského listu podnikateli tím, že mu nevydá tzv. souhlas s ukončením činnosti. Ukončení činnosti však je věcí svobodné vůle podnikatele," poznamenal poslanec.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK