SZPI zjistila téměř u poloviny vzorků medu neodpovídající jakost

04.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRNO 4. listopadu (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila při kontrole medu u šesti ze 14 vzorků neodpovídající jakostní parametry. Na rozdíl od roku 2004 však letos nezjistila falšování. Inspekce zakázala prodej nejakostních medů a nařídila nápravu nedostatků, řekla mluvčí SZPI Daniela Kolejková.

Kontrola se uskutečnila v obchodech i přímo u zpracovatelů. Ve čtyřech případech zjistila laboratoř podle mluvčí vyšší obsah hydroxymetylfurfuralu (HMF), který je ukazatelem čerstvosti medu nebo jeho nepřípustného přehřátí při výrobě. Ve dvou případech neodpovídala hodnota enzymu diastázy, jako jednoho z jakostních znaků, a jeden med byl nesprávně označen jako medovicový.

"Inspekce tentokrát nezjistila průkaz falšování přídavkem nepovolených sirupů na bázi škrobu, sacharózy, cukrové třtiny nebo kukuřice," upozornila Kolejková.

Státní veterinární správa (SVS) ve stejné době kontrolovala značení medu u 49 zpracovatelů. Mluvčí SVS Josef Duben uvedl, že nejvíce, 11 nedostatků, zjistila kontrola ve značení zdravotní nezávadnosti medů. Tato značka potvrzuje, že výrobek již prošel povinným veterinárním dozorem a splňuje legislativní podmínky. V dalších devíti případech byla chybně označena země původu medu. U dvou zpracovatelů zahájili kontroloři správní řízení.

Kontrola medu byla podle Kolejkové jednou ze společných akcí, na nichž SZPI a SVS spolupracují. Oba dozorové orgány se budou medu při kontrolních akcích i nadále věnovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK