Koruna oslabila o dvacetník na 24,77 Kč/USD, k euru posílila

04.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 4. listopadu (ČTK) - Česká měna dnes vůči dolaru oslabila o dvacet haléřů na 24,77 Kč/USD, kde stála po 17:00. Důvodem bylo odpolední prudké posílení americké měny k euru. Vůči evropské měně koruna naopak během dne posílila o pět haléřů na závěrečných 29,24 Kč/EUR. Koruna je k euru nyní na nejsilnější hodnotě za poslední měsíc a půl. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetových stránkách společnosti Patria.

Koruna pozdě odpoledne propadla k dolaru následkem raketového nárůstu americké měny, která zpevnila z 1,195 USD/EUR až na 1,181 dolaru za euro. "Důvodem byla příznivá data z ekonomiky Spojených států a předpokládaný nárůst tamních úrokových sazeb," řekl dealer ING Bank Josef Jeřicha.

Kurz koruny byl dnes podle analytika Komerční banky Jiřího Škopa především pod vlivem vývoje polského zlotého, který opětovně propadl. Domácí měna tak oslabila až na 29,36 Kč/EUR, nicméně v odpoledních hodinách své ztráty opět vymazala, dodal.

Koruna posílila na 29,24 Kč/EUR již ve čtvrtek. Důvodem ale nebyl pohyb dolaru či vliv regionu, které za změnami kurzu často stojí. Podle analytika České spořitelny Davida Navrátila se trh už nejspíš připravuje na pondělní zveřejnění aktuálních údajů o českém zahraničním obchodu, které budou podle expertů dobré.

"Pokud se naplní naše odhady a zářijová bilance zahraničního obchodu bude v přebytku přibližně deseti miliard korun, může si koruna příští týden připsat další zisky," míní Jan Vejmělek z Komerční banky. "Již během příštího týdne by se tak koruna mohla vyšplhat až ke 29 korunám za euro," doplnila analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK