Váznoucí přípravy na euro prý ministerstvo financí nepálí

05.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 5. listopadu (ČTK) - Za váznoucí přípravy na přijetí evropské měny kritizují vládu Lidové noviny. Teprve výměna koruny za světovější euro nejspíš bude pro mnoho lidí prvním opravdu hmatatelným důkazem toho, že se stali občany EU, uvádí deník. Ale právě s přípravami na přijetí této měny se u nás nespěchá, konstatují LN.

Z 38 úkolů nutných k přechodu do eurozóny ČR splnila pouze jeden, zatímco například Slovensko dvaadvacet. I ten jediný odškrtnutý bod ale podle listu vzbuzuje rozpaky. Jde totiž o oznámení letopočtu, kdy bude euro zavedeno. Podle vládních činitelů to mát být 1. ledna 2010.

"Ba co hůř. Titíž vládní činitelé tvrdí, že oněch 38 bodů není rozhodujících, zatímco nevládní odborníci se domnívají, že ani jiná kritéria Česko nezachrání. Soudí, že zejména neutěšený stav veřejných financí neumožní zavedení eura před rokem 2013," píše autor komentáře.

Páteční ujištění ministerstva financí, že do konce roku bude projednán plán na přípravu přijetí nové měny, tak podle Lidových novin připomíná konání dítěte, které nenapsalo úkol a věří, že to stihne o přestávce před hodinou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK