Experti: Nezaměstnanost v říjnu klesla na 8,6 procenta

06.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. listopadu (ČTK) - Nezaměstnaných v říjnu podle oslovených expertů ubylo. Procento lidí bez práce se minulý měsíc snížilo o 0,2 procentního bodu na 8,6 procenta, vyplývá z jejich průměrného odhadu. Podle většiny ekonomů na tom mají hlavní podíl sezonní vlivy.

"Počet uchazečů o zaměstnání by měl klesnout zhruba o 10.000 osob, z toho polovinu obvykle tvoří absolventi škol a učilišť, jimž se v průběhu října podařilo nalézt zaměstnání," uvedl analytik Patria Finance David Marek.

V září míra nezaměstnanosti činila 8,8 procenta a práci hledalo 503.396 lidí. Údaje za říjen by mělo v úterý zveřejnit ministerstvo práce a sociálních věcí.

Větší pokles než o 0,2 procentního bodu by podle Daniela Münicha z ekonomického institutu CERGE byl příznakem toho, že hospodářský růst konečně výrazněji snižuje nezaměstnanost. "Naopak menší by indikoval buď oslabeni růstu, a/nebo přetrvávající roli strukturálních problémů," uvedl Münich. Těmi jsou podle něj demotivační sociální systém či nesoulad nabídky a poptávky na trhu práce.

"Pokračuje pozvolné zlepšování situace na trhu práce díky rychlému růstu ekonomiky a dílčímu zpřísňování vyplácení státních podpor," poznamenal Petr Dufek z ČSOB.

S tím souhlasí i Radomír Jáč z PPF Asset Management. Situace se letos obecně zlepšuje díky silnému růstu české ekonomiky, jenž je spojen s vytvářením nových pracovních míst, uvedl. "Klesá tak míra nezaměstnanosti, a v ekonomice naopak roste zaměstnanost. Ke konci letošního roku lze ovšem čekat nárůst míry nezaměstnanosti, což je dáno opět sezónními důvody," doplnil.

"Přesto lze ale konstatovat, že v české ekonomice je jasný trend k postupnému mírnému poklesu míry nezaměstnanosti a tento trend by měl díky silnému růstu HDP pokračovat i v roce 2006," dodal Jáč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK