Japonské akcie nepatrně klesly, index TOPIX na pětiletém maximu

07.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 7. listopadu (ČTK) - Přední japonské akcie nepatrně klesly kvůli překvapivě slabým výsledkům některých společností. Hlavní index Nikkei se snížil o 0,1 procenta na 14.061,60 bodu poté, co si minulý týden připsal 5,5 procenta. Širší index TOPIX však díky bankám a makléřským firmám posílil o 0,28 procenta a uzavřel na pětiletém maximu 1499,12 bodu.

Společnost Japan Airlines (JAL), která je podle tržeb největším leteckým přepravcem v Asii, oslabila o procento. Firma oznámila, že se v prvním finančním pololetí propadla do ztráty kvůli drahým palivům a pomalejšímu růstu počtu cestujících. Dodala, že počítá se ztrátou i v celém finančním roce. Výrobce fotografických filmů Konica Minolta klesl kvůli neuspokojivým hospodářským výsledkům dokonce o 5,3 procenta.

Největší japonská rafinerie Nippon Oil oslabila o 6,3 procenta poté, co investiční banka UBS uvedla, že zisky společnosti by mohly být zasaženy nižšími cenami ropy. Bankovní skupina Sumitomo Mitsui Financial Group naopak posílila o 1,7 procenta a konkurent Mizuho Financial Group o rovná dvě procenta.

Na devizovém trhu dolar vyšplhal na dvouleté maximum vůči jenu a přiblížil se k 18měsíčnímu maximu vůči euru. Překvapivě slabé údaje o tvorbě pracovních míst ve Spojených státech totiž neovlivnily očekávaní, že americká centrální banka bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb.

V závěru asijského obchodování dolar vůči jenu mírně oslabil na 117,95 JPY ze 118,25 JPY v pátek večer v New Yorku. Předtím se však vyšplhal až na 118,38 JPY, což představuje nejvyšší úroveň od konce srpna 2003. Euro se vůči dolaru prodávalo bez větších změn za 1,1810 USD poté, co se propadlo na 1,1802 USD, tedy do těsné blízkosti pátečního 18měsíčního maxima 1,1801 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK