IEA: Energetický sektor potřebuje do roku 2030 investici 17 bilionů USD

07.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PAŘÍŽ 7. listopadu (ČTK) - Pro uspokojení současné vysoké poptávky po energii musejí firmy a vlády na celém světě do roku 2030 investovat do energetického sektoru 17 bilionů dolarů. Uvedla to ve výhledové zprávě Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Částka je o bilion dolarů vyšší, než IEA odhadovala v loňské zprávě.

Nejvyšší částka by měla směřovat do uspokojení rapidně rostoucí poptávky po elektřině, a to hlavně v Číně. Podle odhadů IEA musí Čína investovat až 2,5 bilionu dolarů, což je kolem 15 procent celkových investic a mnohem více, než by měla investovat zbývající část Asie.

Do uspokojení potřeb poptávky po elektřině by mělo na celém světě putovat přes deset bilionů dolarů. Ropný a plynárenský sektor potřebují každý kolem tří bilionů dolarů. Téměř 400 miliard by měl získat uhelný průmysl, zvláště na Blízkém východě a v severní Africe. Tato oblast má nejbohatší zásoby, ale jsou zde stále značné bariéry pro další investice, které je třeba odstranit, uvádí IEA.

Agentura také upozornila, že svět musí změnit své energetické zvyky, nebo bude mít problémy s dusivými plyny, vysokou poptávkou po ropě a rostoucí závislostí u dodávek pohonných hmot na nestabilní oblasti Blízkého východu. Poptávka po energii a emise skleníkových plynů do roku 2030 vzrostou více než o padesát procent, pokud spotřebitelé neomezí spotřebu.

Saúdská Arábie, největší světový producent ropy, a její sousedi by měli v příštích 25 letech investovat ročně do ropných a rafinačních zařízení 56 miliard USD. Pokud tak neučiní, bude nabídka nedostatečná a ceny ropy poletí nahoru, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK