Inflace roste, ČNB v lednu opět zvýší úrokové sazby

08.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. listopadu (ČTK) - Říjnová inflace citelně překonala očekávání trhu, Česká národní banka by tak mohla na svém v lednu příštího roku opět zvýšit úrokové sazby. Shodli se na tom ekonomové, které dnes oslovila ČTK. Experti očekávají, že růst cen překročí ještě do konce letošního roku tříprocentní hranici. Vinu nesou zejména ceny takzvané regulované ceny, tedy ceny plynu, tepla a poplatků za televizi a rozhlas.

"I v dalších měsících lze očekávat vzlínání inflace a to možná až k blízkosti čtyř procent v úvodu příštího roku," řekl David Marek ze společnosti Patria Finance. Upozornil, že riziko přenosu dočasně vyšší inflace do inflačních a mzdových očekávání a rychlý růst ekonomiky by měly přinést další zvýšení úrokových sazeb v lednu příštího roku.

S tím souhlasí i Jana Steckerová z ING Bank, podle níž optimističtější obrázek nepřináší ani výhled na příští rok. Stejně jako Marek očekává, že změny v regulovaných cenách pravděpodobně vytlačí inflaci až ke čtyřem procentům. "Vzhledem k rostoucí inflaci očekáváme, že centrální banka přistoupí v lednu k dalšímu zvýšení úrokových sazeb na úroveň 2,25 procenta," uvedla.

Podle Radomíra Jáče ze společnosti PPF Asset Management však může politika centrální banky jen těžko bojovat s růstem regulovaných cen. Zkrotit dopad cenových deregulací a cen potravin na inflaci skrze pohyb úroků totiž nelze. "Struktura inflace jinak potvrzuje přetrvávající absenci poptávkové inflace v české ekonomice a meziroční růst cen je s výjimkou cen energií (bydlení), ostatních regulovaných či usměrňovaných cen a dopravy (pohonné hmoty) minimální," dodal.

Přesto se Jáč domnívá, že ČNB se obává dopadu vyšší celkové inflace na inflační očekávání veřejnosti. To byl důvod, proč ČNB zvýšila své úroky na říjnovém zasedání bankovní rady a výsledky inflace za říjen naznačují, že ČNB bude mít nutkání zvýšit své úroky znovu. "Podle našeho názoru tak učiní na svém lednovém zasedání a zvýší své úroky opět o čtvrt procentního bodu ze stávajících dvou na 2,25 procenta," uvedl Jáč.

Meziroční inflace v říjnu výrazně vzrostla na 2,6 procenta ze zářijových 2,2 procenta. Na zvýšení se nejvíce podílely ceny zemního plynu, které stouply o 21,3 procenta, a vzestup koncesionářských televizních a rozhlasových poplatků. Meziměsíčně se ceny zvýšily o 0,9 procenta, uvedl Český statistický úřad.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK