Moderní trendy v hodnocení žadatelů o finanční produkty v České a Slovenské republice

09.11.2005 | , SinTe
Tiskové zprávy


Úvěry a další formy půjček finančních ústavů, které působí v České a Slovenské republice, dlouhodobě rostou. Zvyšuje se také objem klasifikovaných úvěrů, tedy těch, jež se dostaly třeba i jen do malého problému se splácením. 

Podle analýz České národní banky se tato výše pohybuje okolo 120 miliard korun. Na druhou stranu se díky tlaku konkurenčního prostředí stáje snižuje doba nutná k vyhodnocení žadatelů o úvěrové produkty a snižují se nároky na informace, které žadatel při posouzení předkládá. Také proto některé z bank, jako je například Raiffeisenbank, již zavedly řešení, které automatizuje oceňování důvěryhodnosti a kredibility klientů. Tento Workflow & Scoring systém společnosti SinTe se již s úspěchem prosazuje na slovenském a českém finančním trhu.
 
Podíl úvěrů na celkových aktivech bank, které jsou v České republice, se pohybuje okolo 40 %. V roce 2002 to bylo 35,9 %, v roce 2003 39,4 %, v roce 2004 40,7 % a za první pololetí letošního roku pak 38,3 %. Úvěry jsou přitom nejdůležitějším zdrojem zisků bank, leasingových společností a stavebních spořitelen.
Úvěry slouží především pro financování podniků, výstavbu domů či bytů a spotřebě. U podniků sice převažují krátkodobé úvěry (okolo 40 % všech úvěrů), jejich podíl se však postupně snižuje na úkor středně a dlouhodobých. O podnikový úvěr nejčastěji žádají stavební a developerské společnosti. Přestože podíl úvěrů pro drobnou klientelu roste, zůstává zatím míra zadluženosti českých domácností daleko za vyspělými státy. Celková zadluženost domácností u bank je okolo 370 miliard korun. Z toho tvoří 40 milard dluhy živnostníků, 250 miliard úvěry na bydlení a přibližně 80 miliard spotřebitelské úvěry. Podle Evropské centrální banky je navíc poměr nesplacených spotřebitelských úvěrů při přepočtu na obyvatele v České republice asi 7,5krát nižší, než je evropský průměr.

Workflow & Scoring systém
Bankovní domy, leasingové firmy, splátkové společnosti a další instituce musejí vyhodnocovat rizika spojená s poskytováním jednotlivých finančních produktů. Pokud jsou tyto činnosti realizovány, sledovány a kontrolovány ve spolupráci s dalšími pobočkami, používají tyto společnosti specializovaná řešení. Ta ověřují různé podmínky pro poskytnutí úvěru, půjčky, leasingu, záruk a jiných finančních nástrojů. V České republice Raiffeisenbank a ve Slovenské republice Poštová banka a OTP Banka Slovensko proto již začaly využívat Workflow & Scoring systém společnosti SinTe.
Workflow & Scoring systém je složen z několika různých technologií. Credit Scoring  je technologie, jež na základě informací z minulosti vypočítává pravděpodobnost budoucího rizika. Souhrn ovlivňujících kritérií je představován scoringovou kartou - tzv scorecard. Tato karta slouží buď k vyhodnocení informací uvedených v žádosti o půjčku, či vyhodnocení dat o chování klienta, nebo určení pravděpodobnosti vymáhání pohledávek.
Základem celého systému je Workflow, které zabezepečuje  plynulou a řízenou komunikaci s uživateli, a to buď formou zpráv, událostí či úkolů. K Workflow patří rovněž zasílání SMS nebo emailů žadatelům (např. při vymáhání). Uživatelské formuláře pro zadávání žádostí a „manuální“ činnosti, jakými jsou schvalování, rozhodnutí a ověření, jsou součástí tzv Front End. Modul Collection zajišťuje sledování  platební morálky a kázně dlužníka  v období trvání úvěrového produktu. Omezený počet uživatelů, kteří odpovídají za uživatelská oprávnění, má přístup do Back Office. Workflow & Scoring systém dále poskytuje statistické a analytické přehledy na základě velkého množství informací, které se shromáždí při samotném hodnocení - toto je úkolem modulu Reporting.
Přístup do Workflow & Scoring systému je možný z internetových stránek finanční instituce, call centra, ústředí a jednotlivých poboček apod..
„Potřeba a forma ověřování žádostí o úvěry a další typy půjček je ze strany finančních institucí značná. Tomu jsou přizpůsobena řešení, která desítkám těchto organizací v České i Slovenské republice nabízíme,“ vysvětluje Jan Denemark, výkonný ředitel SinTe.
Novinkami ve Workflow & Scoring systému jsou moduly pro testování a modelování hodnotících strategií a implementovaných scorecards. Tím je dosažen dostatečný komfort pro pracovníky analytických útvarů při řízení strategie hodnocení žadatelů finanční institucí. Zároveň možnost testování a modelování nových kritérií a scorecards umožňuje předem stanovit, jak se implementace těchto často i drobných změn projeví v konečném výsledku hodnocení.

 

 


Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy