Tržby ve službách se ve 3. čtvrtletí zvýšily o 3,7 procenta

18.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 18. srpna (ČTK) - Tržby ve službách ve 3. čtvrtletí vzrostly meziročně o 3,7 procenta. Je to nejvyšší růst za posledních pět čtvrtletí, který z více než poloviny ovlivnil maloobchod, oznámil Český statistický úřad.

Meziroční srovnání už podle statistiků nebylo na rozdíl od první poloviny roku ovlivněno změnou sazby DPH v roce 2004 a v obou srovnávaných obdobích tedy platily stejné sazby.

Dařilo se opět spojům. I přes pokles tržeb za poštovní služby o 3,1 procenta toto odvětví celkově utržilo o 9,7 procenta více než ve stejném období loni. V telekomunikacích se tržby meziročně zvýšily podobně jako ve druhém čtvrtletí o 11,1 procenta.

Maloobchod včetně motoristického segmentu vykázal tržby o 3,9 procenta vyšší. Nejrychleji rostl prodej pohonných hmot (o 5,2 procenta), a to především v červenci a srpnu. Prodej nepotravinářského zboží se zvýšil o 4,9 procenta, v srpnu dokonce dosáhl maximální hodnoty od května 2000. Podobně jako v předchozím čtvrtletí nejvíce vzrostly tržby za textil, oděvy a obuv (o 9,5 procenta), avšak v září se už jejich růst zpomalil, uvedl dnes ČSÚ.

Podnikatelé v ubytování a stravování potkal ve třetím čtvrtletí naopak meziroční pokles tržeb o 2,1 procenta. Podle ČSÚ se snížily tržby v obou odvětvích - v ubytovacích zařízeních o 1,3 procenta a ve stravovacích o 2,4 procenta.

Také v dopravě tržby klesly o 0,2 procenta. Výsledek ovlivnily především menší tržby ve vedlejších a pomocných činnostech dopravy (pokles o 4,6 procenta). Výrazně méně utržily podle ČSÚ významné podniky za prodej zboží z vedlejší činnosti.

Z klasických dopravních oborů klesly tržby pouze železniční dopravě o 3,4 procenta, v objemově nejvýznamnější silniční dopravě se zvýšily o 3,8 procenta. Letecká doprava navázala na vývoj předešlých dvou čtvrtletí a vzrostla o 4,5 procenta.

Za činnosti v oblasti výpočetní techniky se tržby meziročně zvýšily o 7,8 procenta. Nejvyššího růstu dosáhlo poradenství a dodaatelé softwaru (nárůst o 10,4 procenta).

V ostatních podnikatelských činnostech vzrostly tržby o šest procent. Růst zaznamenala všechna sledovaná odvětví. Nejvyšší meziroční zvýšení pak dosáhlo architektonické, inženýrské a projektové poradenství (o devět procent). Stabilní růst vykazuje také právní, účetní, daňové a reklamní poradenství.

V ostatních činnostech převážně osobního charakteru se tržby zvýšily o 2,1 procenta, uvedl ČSÚ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK