Německá centrála Edeky popřela rozhodnutí o odchodu z Česka

23.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. listopadu (ČTK) - Německá centrála maloobchodního řetězce Edeka popřela, že by padlo rozhodnutí o prodeji českých, polských, rakouských a dánských obchodů. Reagovala tak úterní zprávy tisku. Alexander Lüders z tiskového oddělení centrály Edeky Hospodářský novinám řekl, že řetězec hodnotí situaci v Česku, ale o rozhodnutí ještě nemůže být řeč.

"Ukončení zahraničních aktivit důrazně popíráme," řekla mluvčí německé Edeky Marliese Kalthoffová. Také podle ní řetězec zatím jen zvažuje možnost stáhnout se z Česka. "Kvůli vysoké konkurenci na tamním trhu už nemůžeme dosáhnout dalšího růstu," uvedla. Podle ní se ale možné změny určitě nedotknou aktivit společnosti v Rakousku a Dánsku.

Prodej českých 38 supermarketů v pondělí podle médií potvrdil šéf české Edeky Petr Sýkora. Jeho sekretářka však v úterý novináře už jen odkázala na německou centrálu s vysvětlením, že se Sýkora k prodeji české Edeky už nevyjadřuje, napsaly HN.

O připravovaném odchodu Edeky z českého trhu informoval v pondělí jako první týdeník Euro. Ředitel společnosti CS Edeka Sýkora pak řekl, že německá Edeka opouští všechny zahraniční trhy a chce se soustředit pouze na Německo. Dodal, že CS Edeka si již najala investičního poradce, který by měl prodej sítě českých supermarketů připravit.

Edeka vstoupila do Česka v roce 1992. Loni její tuzemské tržby činily 1,63 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK