Dovolenou za rok 2003 firmy nebudou muset proplácet

23.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. listopadu (ČTK) - Ženy na mateřské, nemocní a lidé na rodičovské dovolené, kteří si loni nestačili vybrat řádnou dovolenou za rok 2003, zřejmě ztratili poslední šanci na její proplacení. Sněmovna neschválila návrh lidoveckých poslanců, aby tito lidé dostali výjimku ze zákona, který s proplácením staré dovolené nepočítá.

Podle současné normy si lidé musí vybrat dovolenou, která jim zbyla z předchozího roku. Takové volno už nelze převést do dalšího období, zaměstnanci si ho ani nemohou nechat proplatit. Tato pravidla začala platit loni na podzim.

Řada žen na mateřské, nemocných a lidí na rodičovské dovolené už ale loni nestihla do konce roku 2004 nová pravidla splnit. Vyjmenované skupiny zaměstnanců podle lidovců neměly šanci si řádnou dovolenou vybrat. Mnozí zaměstnanci podle nich přišli až o několik týdnů dovolené za rok 2003 pouze kvůli tomu, že novela zákoníku práce nabyla účinnosti tři měsíce před koncem roku (2004).

Proti novele se postavila vláda. Podle kabinetu měla řadu chyb, kromě jiného prý zaváděla nepřípustnou zpětnou účinnost.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK