Nestlé v ČR neprodává mléčné výrobky, jež stahuje v jiných zemích

23.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. listopadu (ČTK) - Společnost Nestlé v Česku ani na Slovensku neprodává mléčné výrobky, jejichž vybrané šarže stahuje z trhu v Itálii, Španělsku, Francii a Portugalsku. "Takový typ výrobku na našem trhu vůbec neprodáváme a spotřebitelů ani zákazníků v ČR a SR se tento problém netýká," sdělil manažer vnějších vztahů Nestlé Česko Martin Walter.

Švýcarská potravinářská firma stahuje některé mléčné výrobky kvůli tomu, že v nich byla zjištěna přítomnost látky ITX, která je součástí barviva používaného při potisku tetrapakového obalu. Analýza podle Waltera nepotvrdila, že by stopové množství ITX v analyzovaných výrobcích bylo zdraví nebezpečné.

Přítomnost látky odhalila italská potravinářská inspekce. Všechny dotčené výrobky pocházejí ze španělského závodu Sevares a výrobce kvůli problému přešel na jiný způsob tisku.

Švýcarská společnost Nestlé je největší potravinářskou skupinou na světě. Na počátku 90. let vstoupila jako strategický investor i do české výroby cukrovinek. Její investice zde od té doby přesáhly pět miliard korun. Firma působí v České republice prostřednictvím firmy Nestlé Česko, která vlastní značku Orion.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK