Fond:Firmy mohou darovaná vína do 500 Kč odečíst ze základu daně

23.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. listopadu (ČTK) - Firmy v tuzemsku si mohou odečíst od základu daně z příjmu tichá vína v hodnotě do 500 korun včetně DPH, která použijí jako propagační dary. Tato možnost platí od 10. listopadu. Umožňuje to nová zákonná úprava, uvedl v dnešní tiskové zprávě Vinařský fond. Dříve mohly podniky jako daňově uznatelný náklad započíst reklamní předměty do stanovené ceny, ne ale výrobky podléhající spotřební dani. Víno má nyní výjimku.

Podmínkou je, že láhev musí být opatřena obchodní firmou nebo ochrannou známkou darujícího či názvem propagovaného zboží nebo služby. Do ceny, která nepřesáhne zmíněných 500 korun, se započítávají také náklady, jež vzniknou s pořízením reklamního předmětu. Jde například o výdaje na dopravu, dotisk reklamních vinět, polepení lahví, či náklady na případné dárkové balení.

"Zákon byl přijat ještě v předvánočním období, pro firmy podnikající na českém trhu se tak otevírá zajímavá možnost, jak obohatit sortiment reklamních předmětů o víno, které se ostatně stává stále oblíbenějším dárkem," uvedl ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Spotřeba vína v tuzemsku stoupá, během posledních sedmi let se zvedla z 1,2 na téměř 1,7 milionu hektolitrů ročně, tedy necelých 17 litrů na osobu. To je asi polovina průměru EU, takže se očekává další vzestup konzumace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK