Stát prodá některé drážní pozemky obcím nebo soukromníkům

23.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. listopadu (ČTK) - Správa železniční dopravní cesty prodá 18 pozemků a další objekty železnice obcím či soukromníkům. O prodeji nepotřebného majetku rozhodla vláda, informovala na tiskové konferenci po jednání kabinetu jeho mluvčí Lucie Orgoníková. Podle zákona o drahách potřebuje SŽDC souhlas vlády s prodejem každého majetku, který tvoří součást dopravní cesty.

SŽDC bude prodávat například 605 metrů čtverečních obci Střítež, která zde chce vybudovat sportovní areál, nebo sklad původně určený k demolici, který opravila obec Dobkovice a využívá ho ke skladování stavebnin. Předmětem prodeje jsou také různé pozemky, které sousedí se zahradami soukromých vlastníků a není k nim jiný přístup.

SŽDC v současné době eviduje asi 1630 dalších žádostí o prodej majetku. Základní podmínkou pro souhlasné stanovisko s prodejem je prokázaná nepotřebnost požadovaného majetku pro provoz dráhy, a to i z hlediska budoucího rozvoje. Zhruba deset až 20 procent z těchto žádostí je zamítnuto. SŽDC totiž dotčené objekty nebo pozemky potřebuje pro další provoz, řekla mluvčí podniku Anna Kodysová.

Dosud vláda vydala pro prodej majetku SŽDC dvě usnesení, na jejichž základě se postupně uzavírají kupní smlouvy. V převážné většině případů jde o prodej strážních domků, pozemků pod již prodanými nebo převedenými stavbami, pozemků pro veřejný zájem do majetku obcí a v menší části o prodej nemovitostí pro účely podnikání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK