Dohoda s Nomurou zřejmě nebude, čeká se výsledek arbitráže

24.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 24. listopadu (ČTK) - Česko se s největší pravděpodobností nevyhne arbitráži s japonskou bankou Nomura, která žaluje český stát o 40 miliard korun kvůli uvalení nucené správy na IPB a jejímu následnému prodeji ČSOB. Píšou to Lidové noviny. Arbitrážní nález by měl být znám už v polovině prosince. Dohoda o urovnání vztahů mezi státem, Nomurou a ČSOB totiž zřejmě zkrachovala, uvádí deník.

Na vině je podle informací deníku ČSOB, která podpis pod dohodu podmínila státními garancemi ve výši až 16 miliard korun.

Premiér Jiří Paroubek přitom usiloval o dohodu i bez ČSOB. O tomto řešení, které by ovšem ignorovalo zájmy ČSOB, dokonce před časem v Japonsku jednal přímo s prezidentem Nomury. Ministr financí Bohuslav Sobotka však trval na tom, že mezi účastníky dohody musí být i ČSOB, připomínají LN.

Banka podle LN jednání zablokovala kvůli problému tzv. pohledávek s právní vadou, převedených kdysi z ČSOB na Českou konsolidační agenturu. O některých už soud rozhodl, že neexistují nebo nejsou v pořádku. Agentura je nyní musí ČSOB vrátit a chtít až šestnáctimiliardovou náhradu. Banka ale od státu chce, aby její případnou ztrátu zaplatil, píšou.

V minulosti přitom už soud rozhodl, že ČSOB musí zaplatit pohledávky za společností J. Ring ve výši 1,5 miliardy korun. Banka chce od ministerstva financí náhradu, to ale odmítá s tím, že platné dohody v kauze IPB takové odškodnění neumožňují.

Podle informací LN proto ČSOB dala vyřešení tohoto sporu jako podmínku pro podpis dohody o urovnání mezi státem a Nomurou.

Mluvčí ČSOB Pavel Hejzlar se k informacím LN odmítl vyjádřit s tím, že nechtějí "probíhající jednání jakkoliv ohrozit". Stejným způsobem prý pravděpodobný krach jednání o dohodě s Nomurou komentoval i ministr financí. A otevřený nebyl ani premiér. "Opravdu se k tomu v tuto chvíli nechci vyjadřovat. Ale bude to ještě věcí jednání," řekl dnešním Lidovým novinám.

LN rovněž píšou, že ministerstvo financí už zřejmě počítá i s možností, že Česko může arbitráž prohrát. Hledá totiž PR agenturu, která by voličům vysvětlila okolnosti arbitrážních sporů, které ČR vede. "Arbitráží neustále přibývá. Je proto třeba, aby byla zajištěna dostatečná komunikace s veřejností," cituje deník Sobotku.

Nomura žádá v arbitráži až 40 miliard korun kvůli uvalení nucené zprávy na IPB a jejímu následnému prodeji finančnímu ústavu ČSOB. Česká republika naopak v jiné arbitráži požaduje po Nomuře 263 miliard korun za škody vzniklé v dobách jejích působení v IPB. Další sporu s Nomurou vede kvůli IPB i ČSOB.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK