Japonské akcie zpevnily a jsou na novém pětiletém maximu

24.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 24. listopadu (ČTK) - Tokijská akciová burza pokračuje v růstu, který trvá už několik měsíců, a její hlavní index vystoupil na nové pětileté maximum. Největší zájem byl o akcie výrobců mikročipů, kterým pomáhá příznivější výhled odvětví. Na devizovém trhu se zastavil růst dolaru.

Index Nikkei 225 si připsal 34,26 bodu a den uzavřel vyšší o 0,23 procenta na 14.742,58 bodu. To je jeho nejvyšší hodnota od 14. prosince 2000. Index zpevnil pošesté v řadě, což je nejdelší růst od června. Širší index Topix nicméně o 0,58 klesl a uzavřel na 1517,64 bodu.

Zpevnily akcie ropné společnosti Teikoku Oil, kterým pomohly spekulace, že by se k plánovanému fúzi firem Teikoku a Inpex mohl přidat i Nippon Oil. To je největší rafinerie v Japonsku. Klesaly však akcie bank a realitních společností, které způsobily pokles indexu Topix.

V centru pozornosti investorů tak zůstávají akcie firem z odvětví vyspělých technologií. "Technologické firmy se zbavily ztrátové činnosti a zaměřily se na ziskové aktivity, takže jsou teď efektivnější. To vedlo i k výraznému zvýšení zisků," podotkl analytik společnosti Daiwa SB Investments Soičiró Mondži.

Analytici očekávají, že akciové trhy budou před koncem roku silně růst, jak pro ně bývá obvyklé. Před koncem roku totiž přicházejí nové vklady do penzijních fondů, které nové peníze na trhu většinou hned investují. Někteří analytici ale tvrdí, že trh může před očekávaným růstem ještě chvíli stagnovat.

Na devizovém trhu se ustálil kurz dolaru, který po několika dnech silného růstu začal oslabovat. Analytici ale předpokládají, že dolar bude v růstu pokračovat, protože v jeho prospěch nadále hovoří vyšší úrokové sazby. Na druhou stranu ale na něj působí očekávání, že zvyšování sazeb v USA se blíží ke konci.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,1807 USD a zpevnil tak z předchozích 1,1820 USD, kde byl ve středu. Na paritě s japonským jenem zpevnil na 118,81 ze 118,62 JPY, a také euro k jenu vzrostlo na 140,32 z předchozího kurzu 140,24 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK