Stavebních zakázek opět ubylo, meziročně o 7,7 procenta

24.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 24. listopadu (ČTK) - Stavební firmy uzavřely ve třetím čtvrtletí 28.482 nových zakázek v celkové hodnotě 78 miliard korun, což bylo meziročně o 7,7 procenta méně. Pokles zčásti ovlivnila vysoká srovnávací základna loňského třetího čtvrtletí, uvedl Český statistický úřad. Projevila se podle něj i změna struktury kvůli poklesu nových zakázek na inženýrských stavbách.

Těchto zakázek ubylo ve třetím čtvrtletí meziročně o 35,4 procenta. Naopak vzrostl počet zakázek na vodohospodářské stavby o 39,9 procenta, nebytové nevýrobní budovy o 34,5 procenta, bytové budovy o 23,5 procenta i na nebytové výrobní budovy o 16,8 procenta.

V letošním druhém čtvrtletí získaly stavební firmy meziročně také méně zakázek, téměř o čtvrtinu, v prvním třech měsících pak o deset procent.

Na nově objednaných stavbách se v letošním třetím čtvrtletí podílel více veřejný než soukromý sektor. S objemem 45,6 miliardy korun mu připadá 58,4 procenta. Soukromý sektor měl zakázky za 32,4 miliardy korun. Podle počtu zakázek však převažují soukromé, které tvoří 58,6 procenta nově uzavřených stavebních kontraktů.

Průměrná velikost zakázky dosáhla 2,7 milionu korun, což je oproti loňskému třetímu čtvrtletí o 21,1 procenta méně.

ČSÚ ve zprávě poznamenává, že velké stavební zakázky provádějí především společnosti schopné zajistit výstavbu komplexně na určené technologické úrovni. Podniky s více než tisícem zaměstnanců měly zakázky v průměru za 55,8 milionu korun. U firem s 500 až 999 zaměstnanci činila průměrná velikost zakázky 35,7 milionu korun.

Z celkového počtu 20.300 uzavřených zakázek se do jednoho roku uskuteční 94,3 procenta, což je více než ve třetím čtvrtletí loni, uvedl ČSÚ. Tento ukazatel se dlouhodobě pohybuje nad 90 procenty. Do šesti měsíců se uskuteční 81,9 procenta procenta všech zakázek uzavřených ke konci třetího čtvrtletí.

Ve třetím čtvrtletí letošního roku bylo zrušeno 137 zakázek v celkové výši 600 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK