Hoteliéři hlásí na závěr roku téměř vyprodané kapacity

24.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 24. listopadu (ČTK) - Téměř vyprodané ubytovací kapacity mají letos opět na sklonku roku hoteliéři. Na oslavy příchodu Nového roku je podle zjištění ČTK již dávno obsazena téměř všechna ubytovací kapacita v Praze, poněkud větší šance uspět je zde na Vánoce. Beznadějně vyprodány jsou ale hotely na horách, v nejnavštěvovanějších střediscích dokonce i na dva roky dopředu.

"Na Silvestra je úplně vyprodáno, na Vánoce ještě máme asi 30 procent volné kapacity," řekl ČTK například ředitel hotelu Medlov u Nového Města na Moravě na Žďársku Miloš Šrámek. Rovněž podle Jany Procházkové ze společnosti Hotel Group, která ve Špindlerově Mlýně sdružuje osm hotelů a penzionů, je v termínu do 27. prosince stále volných asi 30 procent kapacit. "Poptávka je přitom poměrně velká, ale turisté se nechtějí vázat skládáním zálohy," dodala.

Trávit Štědrý den na horách je podle hoteliérů nový fenomén. Dříve turisté na tuzemské hory jezdili až první či druhý svátek vánoční a 24. prosince byly pokoje skoro prázdné.

Pokud se lidé při silvestrovských pobytech dokážou smířit i s jiným než horským prostředím, mohou využít nabídku hotelů ve městech. Ale i tam je zájem značný. A nejde jen o Prahu a další turisticky atraktivní místa. Příkladem jsou lázeňské Luhačovice. "Vzhledem k velkému zájmu počítáme s tím, že otevřeme i další budovy, které v tomto období většinou nevyužíváme," řekla Veronika Záhorská ze společnosti Sanatorium Miramare.

Celá země očekává na Silvestra nápor více než čtvrt milionu cizinců. Převažovat budou jako vždy Němci, přijede ale také hodně Britů, Italů, Nizozemců, Francouzů, Američanů nebo Rusů. Téměř polovina z nich zamíří do Prahy.

Kromě cizinců si v tuzemsku na Vánoce a na Silvestra rezervují místa v hotelech také mnozí Češi. Kromě rodin s dětmi a skupinek mladých lidí přibývá i firem, jež pro své zaměstnance objednávají i celé penziony.

Domácími turisty se v poslední dny roku zaplní například Sport hotel a hotel Sněžník v Dolní Moravě pod Králickým Sněžníkem. "Nyní ještě doděláváme nějaké rekonstrukční práce, aby bylo na sezonu vše, jak má být," řekl vedoucí Sněžníku Karel Říha. Češi podle jeho zkušenosti i v závěru roku jezdí v první řadě za lyžováním, a tak doufá, že letošní závěr roku bude bohatý na sníh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK