Podnikatelé z Plzeňska volají po volném pohybu služeb v rámci EU

24.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PLZEŇ 24. listopadu (ČTK) - Směrnice o volném pohybu služeb v rámci zemí EU, o níž se nyní diskutuje na půdě Evropského parlamentu, je nejdůležitější právní normou pro české firmy a podnikatele. Volný pohyb pracovních sil z nových členských zemí, který je omezen přístupovými dohodami až do roku 2011, je zdaleka tolik netíží. Shodli se na tom zástupci Hospodářské komory Plzeň- město (HK) na setkání s europoslancem Josefem Zieleniecem.

"Tato norma (směrnice) zásadním způsobem rozhýbe českou ekonomiku. Sedmdesát procent obratu EU se odehrává ve službách," řekl europoslanec. V ČR to sice ještě není tak vysoké číslo, ale moderní ekonomiky k němu směřují. Směrnice je nyní ve výborech parlamentu a podle exministra zahraničí bude přijata do jara 2006. Právně ji zpracuje Evropská komise, poté projedná parlament a poslední slovo bude mít Evropská rada členských ministrů.

"Vadí nám, že české firmy nemohou provádět zakázky vlastními lidmi. Pokud ano, tak je to administrativně šíleně náročné, že to řada firem vzdá nebo jim to nepovolí," řekl šéf HK Tomáš Kuták.

"Dostal jsem velmi zajímavou zakázku na dodávku bazénů v Německu. Své lidi jsem tam ale zaměstnat nemohl a musel jsem si najmout německou stavební firmu, která nebyla tak dobrá jako naši lidé," uvedl jeden z podnikatelů. Vinou panujícího omezení na trhu služeb EU neměl z této zakázky příliš vysoké tržby ani zisk.

Podle firem by právě stavebnictví mělo být liberalizované jako první služba. "Od něj se odvíjí vzestup dalších oborů ekonomiky," uvedl předseda představenstva HK Jindřich Šilhavý. Další velmi důležitou službou, která by se měla také po Evropě "pohybovat" bez omezení, je podle plzeňské HK doprava zboží.

Podle Alfreda Brunnbauera z komory v Řezně musejí české i německé firmy kooperovat a využít tak konkurenčních výhod vůči Slovensku a Ukrajině. Tím porostou česká i bavorská ekonomika.

Zieleniec uvedl, že zatím není vůbec jasné, jaké služby budou směrnicí liberalizovány a na jak dlouhou dobu. "U výrobků je to harmonizované; značka z jednotlivé země je v jiné považována za autoritu. U služeb to tak není," dodal europoslanec. Zemi původu dává nyní EU takové překážky, že pohyb služeb blokuje. Podle něj nemusí být ve směrnici dlouhodobě liberalizovány všechny segmenty trhu, ale musí být dán jasný harmonogram, dokdy toho dosáhneme.

Zrušení omezení volného pohybu pracovních sil do roku 2011 nevidí Zieleniec jako velký motor českého hospodářského růstu. Uvedl ale, že nová německá kancléřka by určitě byla svolná jednat o zrušení této blokace z přístupových dohod. Volný pohyb je důležitý také pro ozdravění trhu práce v Německu, dodal.

"Českým i bavorským firmám by volný pohyb pracovníků většinou nevadil," uvedl Kuták, viceprezident měsíc fungujícího česko-bavorského partnerství Eures, které sleduje trh pracovních sil a vytváří podmínky pro usnadnění jejich migrace. Podle komory už možná nyní pracuje v Plzeňském kraji víc Němců v ČR než obráceně. Počet denních pendlerů z českého příhraničí do Bavorska je asi 4500, obráceně je to devítina. Nízké číslo je ale zkreslené tím, že řada Němců je v ČR na manažerských pozicích ve zhruba 1800 německých firmách v kraji a domů se vracejí pouze na víkend.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK