Marcinkiewicz: Noví členové EU mají jednotný postoj k rozpočtu

24.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 24. listopadu (ČTK) - Nové členské země Evropské unie zaujaly jednotný postoj k otázce budoucího vývoje unijního rozpočtu a sepsali k této věci společný dopis. Řekl to polský premiér Kazimierz Marcinkiewicz po jednání s britským předsedou vlády Tony Blairem.

Marcinkiewicz uvedl, že dohoda o rozpočtovém výhledu na léta 2007-13 zajímá především nové členy, tedy chudší státy ze střední a východní Evropy, včetně České republiky, protože "každé euro, které se k nim dostane, bude využito k rozvoji a hospodářskému růstu". "O otázce rozpočtu na příští období existuje dopis nových členů," řekl premiér podle agentury AP.

Británie je nyní pod silným tlakem řady ostatních zemí EU, aby jako současná předsednická země unie zajistila schválení rozpočtového výhledu do konce roku. Blair se snaží zbavit rozpočet zátěže obřích zemědělských dotací, z nichž těží především země jako Francie, a před reformou zemědělské politiky se odmítá vzdát britské rozpočtové slevy, kterou většina zemí odmítá.

Blair po schůzce s polským protějškem podotkl, že v minulých dvou periodách byla Británie vždy velkým čistým přispěvatelem do rozpočtu EU: "Zaplatíme svůj podíl na rozšíření EU, musí to však být na základě spravedlnosti," řekl britský premiér.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK