Ministerstvo spravedlnosti už zkontrolovalo asi 800 konkurzů

24.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 24. listopadu (ČTK) - Ministerstvo spravedlnosti už zkontrolovalo asi 800 konkurzních případů, které řešily krajské soudy. Kontroly se zatím konaly u soudů v Hradci Králové, Brně, Praze a Ústí nad Labem. "Kontroly dosud neskončily. Až budou provedeny u všech soudů v ČR, ministerstvo jejich výsledky vyhodnotí a každou kontrolní zprávu ministr hodlá projednat s předsedou příslušného soudu zvlášť," řekl mluvčí ministerstva Petr Dimun.

Podle televize Nova nebyla pochybení nalezena jenom u hradeckého soudu. Nejhorší byl prý naopak soud v Ústí nad Labem.

Dimun potvrdil, že kontrola zjistila závažné chyby týkající se dvou konkurzů vedených Krajským soudem v Ústí nad Labem. V této souvislosti ministerstvo předalo policii informace "v již šetřených případech", uvedl Dimun s tím, že nemůže být konkrétní.

"Cílem těchto kontrol není ani tak odhalovat případná pochybení soudců, jako doložit poslancům, kteří budou schvalovat ministerstvem vypracovaný nový zákon o konkurzech, jeho nutné a rychlé přijetí," vysvětlil hlavní záměr kontrol Dimun.

Podle něj je nutné schválit zákon v tomto volebním období, aby nemohl pokračovat současný stav, kdy jsou konkurzy terčem kritiky EU i institucí zabývajících se bojem s korupcí.

U soudu v Ústí nad Labem pracovala například soudkyně Renata Zlámalová, kterou v červenci Vrchní soud v Praze odvolal kvůli podjatosti z konkurzu na společnost Golf Ještěd. Vyhověl tak stížnostem majitelů firmy, kterým se nelíbily její dřívější vztahy s konkurzním správcem Danielem Thonatem. Thonata viní policie v souvislosti s podvodnými konkurzy ze zločinného spolčení.

Nejznámější jsou zmanipulované konkurzy, které údajně řídila skupina podnikatelů za asistence ústeckého soudce Jiřího Berky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK