Koruna je na dohled tříletému maximu, posílila na 29,08 Kč/EUR

25.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 25. listopadu (ČTK) - Koruna v pátek posílila až na 29,08 Kč/EUR, řekl Tomáš Vlk ze společnosti Patria Online. Ocitla se tak na dohled tříletému maximu z 5. září, které činí rovných 29 Kč/EUR. K historickému rekordu však české měně momentálně chybí 16 haléřů.

Koruna těží především z dozvuků obchodování na eurodolarovém trhu, kde v předchozích dnech získávala především společná evropská měna. K dolaru koruna mírně oslabila na 24,75 Kč/USD.

Situace na trhu se ale pomalu stabilizuje a dolar začíná mírně korigovat předchozí ztráty. Investoři tak dočasně přesunuli své aktivity do středoevropského regionu, kde posilují všechny měny, navzdory nedostatku jakýchkoli makroekonomických dat. Vlk ale neočekává, že se dnes koruně podaří překonat psychologickou hranici 29 Kč/EUR. "Myslím, že již nenalezne sílu na proražení," uvedl.

Propad dolaru vůči euru v posledních dnech způsobil zejména zápis z jednání americké centrální banky, který naznačil, že se blíží konec neustálého růstu úrokových sazeb v zámoří. Ten byl hnacím motorem dolaru v posledních týdnech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK