ČT zvažuje, že požádá stát o peníze na digitalizaci svého archivu

25.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ČESKÝ KRUMLOV 25. listopadu (ČTK) - Česká televize zvažuje, že požádá stát o příspěvek na digitalizaci svého televizního archivu. Na konferenci o médiích v Českém Krumlově to řekl vrchní ředitel ČT František Lambert. Digitalizace archivu si podle něj v budoucnu vyžádá náklady odhadem v řádu stovek milionů korun, což podle předběžných propočtů ČT ze svých prostředků zaplatit nemůže.

Archiv České a dříve Československé televize vzniká desítky let a jeho součástí je řada unikátních snímků, dokumentů a záběrů. Lambert uvedl, že vše je zatím na začátku, a tak zatím nelze říct, o jakou velkou částku by ČT požádala, ať už na ministerstvu kultury nebo ve sněmovně.

Člen Rady ČT Dobromil Dvořák řekl, že archiv má podle jeho názoru takovou hodnotu, že jej lze považovat za národní kulturní památku. S úvahou televize požádat o finanční výpomoc souhlasí, neboť ani po nedávném zvýšení koncesionářských poplatků nebude mít televize peníze na digitalizaci archivu. Když mohl stát přispět na nákup zlomku Dalimilovy kroniky pro sbírky Národní knihovny, může přispět i na archiv ČT, podotkl. "Ze svých prostředků ČT na digitalizaci nemá. Když peníze ČT mít nebude, tak se nebude ani digitalizovat," řekl Dvořák.

Koncesionářské poplatky za televizi podle novely stoupnou do roku 2008 na 135 korun měsíčně z nedávných 75 korun, z obrazovky ČT ale zmizí téměř celá reklama. Televizi to přinese vyšší příjmy, ty chce ČT dát na výrobu programů, na investice do technologií a na digitální vysílání. Z důvodu nastupujícího digitálního vysílání již spustila svůj zpravodajský kanál ČT24 a 9. února odstartuje sportovní kanál.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK