Americké akcie v naději na dobré předvánoční nákupy rostly

25.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 25. listopadu (ČTK) - Americké akcie mírně zpevnily v optimismu nad průběhem právě zahájené předvánoční nákupní sezony. Výrazně proto rostly především akcie maloobchodních prodejců.

Dow Jonesův index na konci zkráceného newyorského obchodování, tedy v 19:00 SEČ, stoupl o 0,14 procenta na 10.931,78 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o 0,21 procenta na 2263,02 bodu. Za celý týden Dow získal 1,5 procenta a Nasdaq posílil o 1,6 procenta.

Zatímco na Wall Street si ještě dealeři užívali sváteční pohody po Dni díkůvzdání, v nákupních centrech již byla v plném proudu každoroční horečka výhodných nákupů. Maloobchodníci doufají, že dnešní "černý pátek" bude natolik úspěšným vstupem do klíčové předvánoční sezony, že zajistí vysoké čtvrtletní tržby a zisky.

Rostly tak zejména akcie elektronických prodejců jako Best Buy a Circuit City Stores, kde se čeká vysoký odbyt DVD přehrávačů. Výrazný růst zaznamenal i Apple Computer, výrobce nejpopulárnějších hudebních přehrávačů iPod. Jen mírně zpevnila maloobchodní jednička Wal-Mart, která o víkendu oznámí předběžný údaj o listopadových tržbách.

Růst Dow Jonese i indexu Nasdaq omezoval jednoprocentní pokles akcií firmy Microsoft. Ta ve středu sdělila, že někteří vlastníci herní konzoly Xbox hlásí problémy s novým modelem. To však vyrovnal růst akcií výrobce čipů Intel o 1,4 procenta díky příznivému výhledu odvětví.

Obchodování na devizovém trhu dolar zakončil výstupem na 27měsíční maximum proti japonskému jenu a k blízkosti nedávného třítýdenního vrcholu k euru. Americkou měnu posiluje nyní výhoda vyšších úrokových sazeb proti mnohem nižším úrokům v eurozóně a Japonsku.

V 19 hodin SEČ dolar k jenu posílil na 119,65 JPY ze čtvrtečního závěru 118,92 JPY. K euru zpevnil na 1,1711 USD z 1,1785 USD, kousek od třítýdenního maxima 1,1684 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK