V Německu skandál kvůli zkaženému masu, zřejmě se vozilo i do ČR

26.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BERLÍN 26. listopadu (zpravodajka ČTK) - V Německu v těchto dnech vypukl skandál kvůli prodeji zkaženého masa. Obchodník z Gelsenkirchenu Uwe Domenz, v jehož velkoskladu úřady minulý týden zabavily 60 tun pravděpodobně zkaženého masa, navíc podle internetového vydání deníku Die Welt vypověděl, že zřejmě zásoboval i zahraniční obchodníky včetně českých. Maso prý vyvážel i do Dánska, Francie, Nizozemska nebo Španělska.

Kontrola u Domenze vyvolala další kontroly v celé zemi a odstartovala aféru. Ve zhruba 50 podnicích bylo totiž objeveno staré, plesnivé, zkažené nebo špatně označené maso. Úřady zabavily desítky tun masa, někteří velkoobchodníci byli zatčeni. Domenz vypověděl o svých odběratelích po Evropě podle státního zastupitelství v Essenu při několikahodinovém výslechu.

Devětatřicetiletý obchodník prodával jehněčí, špek, guláš, hotová jídla, králičí maso, krůtí sekanou nebo vepřové. Je podezřelý z toho, že ve velkém skladoval maso i po záruční lhůtě, označoval je pak falešně jako čerstvé a prodával jej dál.

Podle zemského ministerstva zemědělství v Severním Porýní-Vestfálsku prodal podezřelý podnik jen letos 550 tun masa. O jeho kvalitě nejsou informace. Podle údajů státního zástupce vede vyučený řezník podnik v Gelsenkirchenu od dubna 2002. Zboží má hlavně z vlastní firmy ve Šlesvicku-Holštýnsku a dodavatelů ze Španělska. Domenz ale odmítá odpovědnost a tvrdí, že on sám maso nikdy neprohlížel, aby věděl, zda bylo zkažené, nebo ne.

Další nevhodné maso bylo zabaveno v porýnsko-vestfálských městech Troisdorf, Neuss, Düsseldorf a Hattingen.

V zemi začala podle náměstka ministra zemědělství Gerta Lindemanna "stoprocentní kontrola" v chladírnách masa. Spolková vláda chce téma nastolit na evropské úrovni. Úřady ale vylučují možnost ohrožení zdraví lidí po spotřebě takového masa.

Deník Frankfurter Allgemeine Zeitung poukazuje na to, že kontroly masa se provádějí jen namátkově na vybraných vzorcích, nikoliv celoplošně na veškerém masu. Kromě toho není trestné vlastnit nebo skladovat prošlé či zkažené maso.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK