Štěch varoval před podřízením pracovního práva občanskému

26.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 26. listopadu (ČTK) - Předseda Českomoravského odborového svazu (ČMKOS) Milan Štěch dnes na mítinku odborářů v Praze varoval před úvahami o podřízení pracovního práva občanskému zákoníku. Spory o zaměstnanecký poměr by se v tom případě řešily u občansko-právních soudů a mnozí zaměstnanci by podle něj neměli peníze na zaplacení právníků. Štěch uvedl, že o podobnou změnu usiluje například prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl.

"Doufáme, že to nyní není až tak aktuální, ale Míl a někteří teoretici s tím nyní straší a navrhují to," řekl ČTK Štěch.

O propojení pracovního práva s občanským zákoníkem před časem hovořil i premiér Jiří Paroubek. V prohlášení na počátku října uvedl, že úpravu pracovní doby, nárok na dovolenou a podíl odborů na úpravě pracovně-právních vztahů ale bude i v budoucnu upravovat samostatný zákon. Naopak podstatnou část nynějšího zákoníku práce, která se týká smluvních vztahů, by měl podle něj převzít nový občanský zákoník.

Štěch dále zopakoval, že je nutné zabránit změnám v návrhu zákoníku práce a přijmout jej v podobě, který sněmovna přijala v prvním čtení. "Hlavní výzva je, aby politici schválili v parlamentu navržený zákoník, aby nepřipustili přijetí návrhů, které vnáší zaměstnavatelé a které prezentuje zejména KDU-ČSL," řekl Štěch ČTK během demonstrace, jíž se podle odhadu policie zúčastnilo na 25.000 lidí, podle odborářů to bylo ještě o 5000 více.

Na demonstraci dorazil i ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach, který návrh zákoníku vytvořil, či předseda sněmovny Lubomír Zaorálek. "Chtěl jsem se přesvědčit, jak odbory vnímají zákoník práce. Myslím, že ukázali, že skutečně nepřipustí, aby byla omezena práva odborů a zaměstnanců. A to si myslím, že je jasný signál pro projednávání v parlamentu. Pro mne osobně ano," řekl ČTK Škromach.

Štěch dnes demonstrantům na zaplněném pražském Palachově náměstí rovněž řekl, že nepřijatelný je návrh, aby bylo například možné prodloužit zkušební dobu ze současných tří měsíců až na rok, nebo možnost dát zaměstnanci výpověď bez udání důvodů či to, aby zaměstnavatelé mohli uzavírat neustále za sebou smlouvy se zaměstnancem na dobu určitou. Nepřípustný je podle něj i návrh, který by dovolil zaměstnavatelům propouštět ženy na mateřské dovolené či lidi na nemocenské.

Kritici návrhu míní, že nový zákoník dává odborům příliš velké pravomoci, není dost liberální, a ve svém důsledku tak zaměstnance a nezaměstnané poškodí. Škromach již dříve naopak uvedl, že návrh liberalizaci přináší, otvírá pracovní trh a rozšiřuje hranice smluvní volnosti. Pravomoci odborů podle něj norma zachovává, ale nerozšiřuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK