ČR bude předsedat konferenci Organizace OSN pro průmyslový rozvoj

27.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 27. listopadu (ČTK) - Česko bude předsedat generální konferenci Organizace OSN pro průmyslový rozvoj (UNIDO), která se uskuteční příští týden ve Vídni. ČTK to řekl předseda konference a bývalý náměstek ministra průmyslu a obchodu Miroslav Somol. Dodal, že chce prosadit větší zapojení českých podniků či vědeckých ústavů do rozvojových projektů a personální zastoupení české účasti v sekretariátu UNIDO.

Předsednictví na konferenci UNIDO, agentury se zaměřením na pomoc rozvojovým zemím ohledně průmyslového rozvoje, technologií na nápravu životního prostředí, energetiky a zemědělství, připadá podle principu rotace vždy na jednoho člena z regionálních skupin. Česká republika je členem regionu zemí střední a východní Evropy.

Členy UNIDO je 171 států, které platí členské příspěvky. Nad jejich rámec státy mohou platit dobrovolné příspěvky, Česká republiky takto poskytuje zhruba tři miliony korun ročně. Na další dva roky je plánován celkový rozpočet UNIDO 154 milionů euro (zhruba 4,5 miliardy korun).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK