Mládek chce neuspokojené restituenty zvýhodnit v dražbách

27.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 27. listopadu (ČTK) - Ministr zemědělství Jan Mládek (ČSSD) uvažuje o zvýhodnění lidí s nevyřešenými nároky na pozemky, pokud o ně budou chtít po takzvané restituční tečce soutěžit v dražbách. Řekl to v diskusním pořadu TV Nova Sedmička. Konec restitucí by měl nastat k 31. prosinci, opoziční ODS se ale snaží o jejich prodloužení. Pozemkovému fondu (PF) zbývá ještě vypořádat nároky za zhruba dvě miliardy korun, což se podle stínového ministra financí Vlastimila Tlustého (ODS) týká asi 100.000 lidí.

"Bude-li to jen trochu možné, navrhnu, aby ti, kteří vezmou svoje nároky a půjdou do soutěže o pozemky, jež fond prodává v dražbách, byli nadlepšeni nějakým koeficientem, který bych si dovedl představit někde v oblasti 1,5 až dvakrát více, než je jejich nárok v penězích," řekl Mládek.

Podle Tlustého, který s ním v pořadu diskutoval, by lidé mohli půdu získat zpět i po konci letošního roku, kdyby parlament schválil změny zákonů navržené ODS.

Mládek rovněž podle svých slov chce, aby stát získal kontrolu nad potravinářskou firmou Setuza a měl v ní alespoň jednapadesátiprocentní podíl. Státní Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF) byl minulý týden nucen převést svůj osmatřicetiprocentní podíl v Setuze na společnost Český olej, která tak jeden z největších potravinářských podniků v zemi ovládla.

Mládek vidí dobrou vyjednávací pozici v pohledávce, kterou má stát za Setuzou, a nevyloučil možnost poslat firmu do konkurzu. "PGRLF má poměrně významnou pohledávku ve výši 4,1 miliardy korun za podnikem, jehož čisté jmění je někde mezi jednou až dvěma miliardami," řekl ministr. "Teoreticky, když nebude spolupráce stávajících majitelů, stát může dát ten podnik do konkurzu," poznamenal. Kvůli případu Setuzy bude podle Mládka ve věci podáno trestní oznámení.

Další trestní oznámení zřejmě padnou i v kauze Pozemkového fondu, jenž v létě umožnil v takzvaném zvláštním režimu vydat půdu spekulantům. "Budou podána trestní oznámení pravděpodobně na minimálně některé členy výkonného výboru (PF) a možná i na členy prezidia, kteří se zúčastnili onoho hlasování a vytvořili podmínky pro ony skandální převody půdy," uvedl ministr s vysvětlením, že zatím není jasné, zda se trestní oznámení bude týkat převodů z tohoto období, nebo přímo konkrétních osob.

Tlustý zopakoval, že ODS s vyšetřováním případu souhlasí. Mělo by se ale podle něj týkat všech zúčastněných, a ne jen vybraných osob, například členů ODS.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK