České dráhy nasadí vlak Pendolino do provozu s předstihem

27.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 27. listopadu (ČTK) - Dvě soupravy Pendolino, které již získaly potřebná povolení pro provoz s cestujícími, nasadí České dráhy na vybrané tratě už příští týden. Mluvčí Český drah Petr Šťáhlavský řekl, že vyjedou na rychlíkových spojích z Prahy do Děčína a do Brna, kde budou jezdit zhruba do 10. prosince. Podrobnosti zveřejní ČD začátkem příštího týdne. Původně měly soupravy s cestujícími pravidelně jezdit až s platností nového jízdního řádu od 11. prosince.

"České dráhy tím chtějí umožnit co nejširší veřejnosti seznámit se a svézt novým rychlovlakem," uvedl Šťáhlavský ke změně plánů. Zájem o to je podle něj obrovský. Pro dvě soupravy Pendolino vydal potřebná povolení pro provoz soupravy s cestujícími pod stejnosměrnou i střídavou trakcí Drážní úřad, dodal mluvčí.

Zbývajících pět souprav se podle něj bude připravovat na pravidelný provoz od 11. prosince 2005, kdy by měly začít jezdit na tratích z Prahy do Ostravy, z Prahy do Brna a dál do Vídně nebo Bratislavy.

Mluvčí poznamenal, že provoz na Slovensko a do Rakouska ještě podléhá konečnému schválení příslušných státních orgánů obou zemí, nasazení vlaků je ale s oběma železničními správami projednáno a připraveno.

Schvalovací proces podle něj dokončuje také Německý spolkový drážní úřad (EBA), který by měl vyjádření poskytnout v následujících dnech. "Spolkový drážní úřad je obecně uznávanou evropskou autoritou při schvalování provozu železničních vozidel a jeho schvalovací verdikt má rozhodující platnost pro většinu evropských železničních správ," podotkl Šťáhlavský.

Rychlovlaky Pendolino patří ke špičkové železniční technice používané dnes v řadě evropských zemí. Díky technologii naklápěcí skříně mohou tyto vlaky jet rychleji než klasické soupravy tažené lokomotivami, dodal mluvčí. Rychlovlaky Pendolino jezdí například v Británii, Švýcarsku, Itálii a Slovinsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK