Mládek řekl HN, že chce do prezidia PF náměstky ministerstev

28.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 28. listopadu (ČTK) - Nový ministr zemědělství Jan Mládek by v prezidiu Pozemkového fondu rád viděl především náměstky hospodářských ministerstev, ministerstva životního prostředí a možná jednoho poslance. Řekl to Hospodářským novinám. Novou sestavu prezidia Mládek navrhne ve středu vládě.

Den předtím bude Poslanecká sněmovna z popudu vlády hlasovat o odvolání všech členů prezidia fondu. Nové členy musejí poslanci také schválit.

Pozemkový fond, který spravuje státní zemědělské nemovitosti, čelí kritice za to, že umožnil spekulantům získat lukrativní pozemky v okolí Prahy i na dalších místech. Podle odhadů na nich spekulanti mohou vydělat řádově miliardy korun. Především tato aféra byla důvodem odstoupení ministra zemědělství Petra Zgarby. Dalším sporným případem byla situace kolem převodu podílu Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu ve společnosti Setuza na firmu Český olej.

Mládek v rozhovoru s HN řekl, že trestní oznámení bylo v souvislosti se Setuzou podáno kvůli tomu, že nebyla dostatečně zajištěna správa státního majetku.

Stát usiluje o získání většinového podílu v Setuze. "Je to firma, která se podílí na výrobě biopaliv, a jejich podpora je jednou z vládních priorit," vysvětlil důvody. Nevyloučil, že by ji pak stát časem prodal strategickému partnerovi.

Mládek také bude podle svých slov jednat s předsedou antimonopolního úřadu, který zahájil správní řízení s Lesy ČR ohledně zadávání zakázek.

Stát by měl podle ministra určitou úlohu v lesnictví mít. Uvedl, že nové smlouvy by měly být uzavírány výhodněji pro stát, než tomu bylo dříve. "Staré smlouvy příliš nahrávaly firmám. Ale musím teď právě prověřit, zda nové tendry byly zúřadovány správně," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK