Šéf Senátu: Smlouva s Čínou je více výhodná pro asijskou zemi

09.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. prosince (ČTK) - Česko-čínská dohoda o vzájemné ochraně a podpoře investic, kterou ve středu v Praze podepsali premiéři obou zemí, je podle předsedy Senátu Přemysla Sobotky z opoziční ODS výhodnější pro asijský stát. Považuje ji proto jen za základ, který bude navíc třeba dát do souladu s právem Evropské unie. Sobotka to řekl novinářům po setkání senátorů s čínskou delegací.

"Smlouva je více výhodná pro čínskou stranu, než pro naši. Teď to říkám diplomaticky. Je potřeba vytvořit dodatek, který bude oboustranně stejně výhodný," řekl Sobotka. Smlouva podle něj neskýtá záruku, že čeští investoři budou moci případný zisk použít podle své vůle a třeba jej z Číny vyvézt.

Ministerstvo financí nicméně uvádí, že nová dohoda zlepšuje nevýhodný stav, kdy byly platby z Číny do zahraničí silně omezené a závisely na aktuálním stavu devizového hospodářství Číny. "Čína se v nové dohodě zaručila, že umožní převod všech plateb investora do zahraničí, ve volně směnitelné měně a bez zbytečného prodlení. V souladu s čínským právním řádem v oblasti devizové kontroly bude každý převod podléhat určitému administrativnímu schvalovacímu procesu," uvedl ve středu mluvčí ministerstva.

MF připustilo, že dohoda není plně v souladu s evropským právem. Chybějící článek o základních bezpečnostních zájmech EU by ale Česku podle ministerstva neměl způsobit vážnější potíže, neboť prý podobné nedostatky má v dohodách s Čínou řada členských zemí EU. Chybějící klauzule umožňuje unii v případě potřeby pozastavit, omezit nebo přerušit hospodářské vztahy s Čínou. Ministerstvo podotklo, že právo EU má před dohodou stejně přednost.

Evropská komise nicméně tvrdí, že pokud smlouva plně neodpovídá pravidlům EU, měla by ji česká vláda předělat. "Povinností České republiky jako nového člena EU je sladit všechny mezinárodní dohody s unijním právem. Komise to bude sledovat, aby zajistila slučitelnost s právem a politikami EU," řekl mluvčí komise Peter Power.

Ekonomické vztahy patřily i k tématům dnešního jednání čínského premiéra s českými poslanci, kteří apelovali na dodržování rovných obchodních podmínek mezi oběma zeměmi a na uznávání pravidel duševního vlastnictví, což se týká hlavně kopírování.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK