HN: Pětina Čechů nemá podle průzkumu mobil

17.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 17. ledna (ČTK) - Přestože loni mobilní operátoři investovali do reklamy přes miliardu korun, stále se jim nepodařilo oslovit pětinu Čechů nad 15 let. Přesně 22 procent jich totiž stále nevlastní mobilní telefon. S odvoláním na průzkum firmy IDC, zpracovaný pro T-Mobile, to píšou Hospodářské noviny.

Nejméně jsou mobilní telefony podle studie rozšířeny mezi lidmi nad 70 let. Průzkum uvádí, že z této skupiny mobil používají je dva z pěti seniorů.

Překvapivě málo jsou mobilní telefony rozšířeny i mezi teenagery ve věku 15 až 19 let. Podle operátorů je to i tím, že mladí lidé často nemají dost peněz.

Naopak část lidí vlastní více mobilních účtů. Nejsilnější je v tomto věková skupina mezi 20 a 39 roky.

Velké rozdíly v počtu mobilních telefonů jsou i mezi regiony. Například v Karlovarském kraj má nejméně dva mobilní účty každý čtvrtý člověk. Bez telefonu tam je necelá desetina lidí. Naopak na Vysočině nemá mobil polovina lidí, píšou HN.

Mobilní operátoři dohromady evidují zhruba 11 milionů aktivních SIM karet. Pro volání ale slouží zhruba jen čtyři z pěti. Zbytek slouží jen pro datové služby či pro průmyslové využití. Jsou například zabudovány v autech, aby měla firma přehled o tom, kde se jejich vozy zrovna nacházejí. Nebo byly používány dříve a nyní už jen leží někomu v šuplíku.

"Celková velikost českého trhu je nadsazená," citují HN z průzkumu IDC. Důvodem je i to, že operátoři ve svých výsledcích vykazují i SIM karty, které už delší dobu nikdo nepoužívá, píšou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK