Japonský trh kvůli firmě Livedoor prudce klesl, dolar stagnoval

17.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 17. ledna (ČTK) - Japonské akcie prudce oslabovaly a vykázaly nejvyšší procentní propad za devět měsíců. Důvodem byla zpráva, že úřady vyšetřují internetovou firmu Liverdoor kvůli podezření z porušení zákona o obchodování s cennými papíry, která donutila investory k prodeji konkurenčních společností. V závěru obchodování index Nikkei klesl o 462,08 bodu, tedy 2,84 procenta na 15.805,95 bodu.

Akcie firmy Livedoor dnes klesly o 14,4 procenta a obchodování s nimi bylo pozastaveno. Důvodem byla zpráva, že úřad tokijského žalobce spolu s komisí pro dohled nad cennými papíry a burzami vyšetřují firmu kvůli šíření nepravdivých informací o akciích. Po zprávě oslabily i další internetové společnosti, jako Softbank a Yahoo Japan, či společnost Fuji Television Network, která má ve společnosti Livedoor podíl.

Analytici upozorňují, že firma Livedoor byla velmi populární zvláště u individuálních investorů. Vyšetřování by proto mohlo výrazně nahlodat důvěru v investování do akcií. Většina obchodníků na trhu se nyní drží stranou a čeká, jak se situace kolem Livedooru vyvine.

Dolar v Asii bojoval o udržení svých předchozích zisků a nakonec skončil téměř beze změny. Americká měna v poslední době rostla díky vyšším úrokovým sazbám. Obchodníci se však obávají, že tento rozdíl by se mohl brzy smazat a americká měna by tak ztratila svoji výhodu vyšší výnosnosti. Od počátku letošního roku dolar již klesl k euru a jenu o dvě procenta, zatímco loni o 15 procent vzrostl.

V závěru asijského obchodování se euro k dolaru obchodovalo za 1,2110 USD, když v pondělí uzavřelo v Evropě na 1,2112 USD a v Tokiu na 1,2153 USD. K jenu zůstalo euro také téměř beze změny na 139,23 JPY, v pondělí v Tokiu skončilo na 138,88 JPY. Dolar k jenu zpevnil na 114,97 JPY z předchozích tokijských 114,26. Trh v USA zůstal v pondělí kvůli státnímu svátku uzavřen, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK