IEA: USA a Čína letos opět povedou růst poptávky po ropě

17.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 17. ledna (ČTK) - Čína a Spojené státy se i v letošním roce stanou největšími tahouny růstu poptávky po ropě. Očekává to Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Růst poptávky v Číně bude vyšší než loni, a podobně v USA lze čekat vyšší spotřebu. Rezervní kapacity ropy tak zřejmě budou ještě napjatější než byly v loňském roce.

IEA působí jako poradce v otázkách energetiky pro 26 průmyslových zemí světa, včetně České republiky. IEA očekává, že v letošním roce se poptávka po ropě zvýší o dalších 2,2 procenta. To bude znamenat další zrychlení proti loňsku, kdy růst poptávky činil 1,3 procenta.

Zásoby ropy určené pro trh se tedy budou dál snižovat a volné kapacity, jimiž disponuje kartel OPEC, budou zhruba 1,5 milionu barelů denně pod uspokojivou úrovní.

V průběhu roku by se ale měla situace zlepšovat, protože země OPEC budou uvádět do provozu nová zařízení na těžbu a zpracování ropy. Na trhu by se tak mělo objevit asi milion barelů ropy denně navíc, IEA však upozorňuje na "statistickou nejistotu".

V prosinci směřovalo každý den na trh kolem 85 milionů barelů ropy, což bylo asi o 600.000 barelů denně více než v listopadu. Na země mimo kartel OPEC loni připadalo 50,1 milionu barelů denně, což je zhruba stejně jako v roce 2004. Původní předpoklady ale byly o 90.000 barelů denně vyšší.

Za celý loňský rok se na trh v průměru dostávalo 84,1 milionu barelů ropy denně, zatímco poptávka dosahovala kolem 83,3 milionu barelů. To je méně než činily původní odhady, podle nichž byla poptávka ještě o 90.000 barelů denně vyšší. Revizi směrem dolů si vyžádal přechodný pokles poptávky v USA po letní vlně hurikánů.

Kartel OPEC bude letos podle IEA dodávat na trh průměrně 28,6 milionu barelů ropy denně. To je o 200.000 barelů ropy denně více než v loňském roce, podotýká agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK