KMV opět žádají ÚOHS o spojení s Poděbradkou

17.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


KARLOVY VARY 17. ledna (ČTK) - Karlovarské minerální vody (KMV) opět žádají Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) o souhlas vstoupit do společnosti Poděbradka. K tomuto kroku se rozhodli majitelé firmy po konzultacích s ÚOHS, řekl mediální zástupce KMV Michal Donath.

Další producent minerálních vod, firma Karlovarská korunní kyselka, ale proti této snaze protestuje. Mluvčí Korunní Radka Svaleková sdělila, že spojení KMV s Poděbradkou může vést k dramatickému omezení hospodářské soutěže na trhu balených vod s nepříznivými důsledky pro spotřebitele.

Antimonopolní úřad v minulosti opakovaně nepovolil spojení Poděbradky s firmou KMV, která se zároveň snažila sloučit s Hanáckou kyselkou. Rozhodnutí zdůvodnil obavou ze vzniku velkého gigantu s podílem na trhu až 80 procent. "KMV se snahy na spojení s Poděbradkou nikdy nevzdaly. Svůj záměr před časem s ÚOHS projednaly a bylo jim sděleno, že pokud mají pochybnosti o dřívějším rozhodnutí, ať si podají žádost znovu. Což se stalo," uvedl Donáth.

Vzhledem k současnému údajnému monopolnímu chování KMV se společnost Korunní obává, že po spojení KMV s Poděbradkou může dojít k výraznému vytlačování menších konkurentů z trhu, uvedl jednatel Karlovarské korunní kyselky Vladimír Komár. "To bude mít značný negativní dopad nejenom na menší výrobce, ale také na české spotřebitele," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK