Opožděná dodávka a závady Pendolina můžou stát až 10,5 mld.Kč

17.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 17. ledna (ČTK) - České dráhy mohou kvůli selhávajícímu projektu rychlovlaků Pendolino přijít až o 10,5 miliardy korun. V Událostech to uvedla Česká televize s odkazem na důvěrnou zprávu společnosti Deloitte s datem 10. listopadu. Souprav bylo dodáno méně, než se původně předpokládalo, a navíc se v poslední době vlaky potýkají se závadami, vyplývá ze zprávy.

Místo deseti souprav podle původní smlouvy jich nakonec bylo dodáno pouze šest a do provozu byly uvedeny se šestiletým zpožděním. Navíc za první měsíc provozu se objevilo 89 závad. Převážná část z 10,5 miliardy korun připadá na ztrátu z neuskutečněného provozu souprav kvůli zpoždění dodávek.

Názory na příčinu současných závad se podle České televize různí. Podle Pavla Stoulila, který působil jako náměstek dvou ministrů dopravy, byl zkušební provoz příliš krátký. Proděkan dopravní fakulty ČVUT a bývalý ministr dopravy Petr Moos míní, že závady nejsou výhradním problémem Pendolina. Podle jeho názoru by jakákoli moderní lokomotiva ze západní Evropy mohla mít na českých tratích problémy. Západní technika lokomotiv si totiž nerozumí s východní technikou tratí, uvedl Moos v ČT.

O problémech Pendolina bude ve středu v České republice jednat s vedením Českých drah viceprezident dodavatelské firmy Alstom Terence Watson. Má se zaručit, že jeho firma závady odstraní, uvedla ČT.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK