Americké akcie v úterý kvůli ropě klesly

18.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 18. ledna (ČTK) - Americké akcie v úterý zamířily dolů. Důvodem byly růst ceny ropy o více než dva dolary na nejvyšší hodnotu za tři měsíce a obavy, že čtvrtletní výsledky firem budou pro trh zklamáním. Příznivou zprávou nebyla dražší ropa ani pro dolar, ten však skončil s mírným růstem.

Dow Jonesův index 30 nejvýznamnějších titulů se snížil o 0,58 procenta na 10.896,32 bodu a širší index Standard & Poor's 500 o 0,36 procenta na 1282,93 bodu. Index Nasdaq klesl o 0,62 procenta na 2302,69 bodu.

Cena ropy v úterý kvůli obavám z přerušení dodávek rostla. Trh se nyní nejvíce obává eskalace útoků ozbrojenců na ropná zařízení v Nigérii, která je významným světovým vývozcem ropy. Působí i napětí kolem Íránu.

Největší ztráty zaznamenal sektor finančních služeb. Důvodem byly zprávy o hospodaření firem Wells Fargo a U.S. Bancorp, které bylo horší, než čekali analytici. Ztrácely i technologické firmy v čele s IBM, Intelem a Yahoo.

Drahá ropy také negativně ovlivnila dolar. Nejprve měna po zprávě o využití kapacity v průmyslu, které bylo nejvyšší za pět let, posilovala. Zpráva totiž přinesla naději, že by americká centrální banka mohla dále zvyšovat sazby. Nárůst cen ropy však nakonec velkou část zisků dolaru smazal. Vysoké ceny ropy jsou brzdou ekonomického růstu, protože spotřebitelé utratí více za energii, a proto musejí snížit výdaje za další zboží a služby.

V závěru obchodování euro k dolaru kleslo o 0,1 procenta na 1,2105 USD. Dolar k jenu stoupl o 0,5 procenta na 115,41 jenu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK