Urban: Memorandum o investici Hyundai může být podepsáno v únoru

18.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 18. ledna (ČTK) - Memorandum o investici jihokorejské automobilky Hyundai, která v České republice uvažuje o výstavbě nové automobilky za desítky miliard korun, by podle ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana mohlo být podepsáno v únoru. Příští týden do ČR přiletí zástupci společnosti Hyundai jednat o konečné podobě memoranda, které bude závazně definovat podmínky investice Hyundai v ČR.

"Je to (memorandum) velmi důležitý dokument, který bude definovat závazky obou stran. Dovedu si představit, že podpis memoranda by se mohl uskutečnit na jednání vlády v Ostravě v průběhu měsíce února." řekl Urban, podle kterého by se tak ČR výrazně přiblížila k získání této obří investice.

Vedení Hyundai má rozhodnutí, kde novou evropskou automobilku postaví, oznámit na přelomu ledna a února. Pokud Hyundai zvolí ČR, tak nová továrna vyroste v průmyslové zóně Nošovice v Moravskoslezském kraji.

Hyundai chce do stavby továrny investovat zhruba miliardu eur, podle mluvčí Moravskoslezského kraje dokonce 45 miliard korun, a ročně vyrábět asi 300.000 vozidel. Továrna by měla přímo zaměstnat kolem 3000 lidí, v dodavatelských firmách by mohlo podle CzechInvestu vzniknout více než 10.000 pracovních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK