Obchodní deficit EU se prohloubil na 14,3 miliardy eur

19.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 19. ledna (ČTK) - Bilance zahraničního obchodu Evropské unie v listopadu skončila deficitem 14,3 miliardy eur. Schodek se tak dál prohloubil z říjnových 11,1 miliardy eur. O rok dříve, tedy v listopadu 2004, skončil zahraniční obchod zemí EU deficitem 8,5 miliardy eur. Informoval o tom statistický úřad Eurostat.

V zemích eurozóny schodek činil 2,3 miliardy eur, což znamená změnu proti říjnu, kdy byl na účtu zahraničního obchodu přebytek 600 milionů eur. O rok dříve měla eurozóna obchodní přebytek 2,6 miliardy eur.

Objem vývozu se v listopadu podle sezonně přepočtených údajů v celé unii v listopadu zvýšil o tři procenta, zatímco růst dovozu činil pouze 1,8 procenta. V eurozóně se ale vývoz zvýšil o čtyři procenta a dovoz o tři procenta.

Od ledna do října se v unii výrazně zvýšil deficit v energetice. Dostal se na 177,4 miliardy eur, zatímco o rok dříve byl 119,4 miliardy eur. Opačná situace nastala v odvětví strojních zařízení a automobilů. V této kategorii byl přebytek ve výši 85,8 miliardy eur proti přebytku 66,7 miliardy eur o rok dříve.

Ve vztahu k Japonsku se vývoz příliš nezměnil, avšak mírně se snížil dovoz. Obchodní vztahy s ostatními zeměmi se ale většinou zvyšovaly. Vývoz do Indie se zvýšil o 25 procent, do Ruska asi o 23 procent a do Jižní Koreje o 12 procent. Dovoz naopak narostl z Ruska (o 33 procent), Číny (23 procent) a z Norska (19 procent).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK