HN: ČEZ investuje miliardy v Bosně

20.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 20. ledna (ČTK) - Elektrárenská společnost ČEZ si podle Hospodářských novin zřejmě připíše další úspěch při své expanzi, díky které se chce stát nejvýznamnějším hráčem na trhu s energií ve střední a východní Evropě. Bosenskosrbská vláda si totiž vybrala ČEZ jako partnera pro rozvoj svých energetických zdrojů. Tamní Nezavisne noviny uvedly, že se má jednat o investice do elektráren v Ugljeviku a Gacku, na které jsou navázané i doly, píše deník.

Obchod zatím nebyl oficiálně oznámen, bosenské zdroje ale pro HN uvedly, že vláda je projektu velmi nakloněna a jde o jednu z největších investic v oblasti. "Jde o projekty dvou elektráren, kde již výroba existuje, a o důl s těžbou. Uvažuje se o nové výstavbě na každém z těchto projektů," reagoval šéf fúzí a akvizic ČEZ Vladimír Schmalz.

Ministr hospodářství, energetiky a rozvoje bosenskosrbské vlády Miladin Gligorić podle HN uvedl, že ČEZ je připraven investovat do výstavby nových zdrojů 1,5 miliardy eur, v přepočtu 44 miliard korun. To by znamenalo, že jde o jednu z největších investic českých firem v zahraničí vůbec. "To je jejich odhad, bude záležet, v jakém horizontu by se projekty realizovaly," řekl Hospodářským novinám Schmalz.

Jak HN poznamenávají, při expanzi je pro ČEZ střední a jihovýchodní Evropa prioritou. Český elektrárenský gigant již získal distributory elektřiny v Bulharsku a Rumunsku a chystá další nákupy. Úspěch v Bosně může vytvořit pro ČEZ při jeho "balkánském" plánu důležitou pozici, píšou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK