MfD: Mládek nevylučuje tendr na prodej pohledávky za Setuzou

20.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 20. ledna (ČTK) - Ministr zemědělství Jan Mládek po vstupu finanční skupiny PPF do hry o osud zadlužené potravinářské společnosti Setuza zvažuje podle Mladé fronty Dnes nové řešení, jak pro stát ve firmě opět získat podíl. "Jedna z variant řešení je vyhlášení veřejné soutěže na prodej pohledávky za Setuzou," cituje deník Mládka, podle něhož by nejdříve musela své rozhodnutí změnit vláda.

Pohledávka za Setuzou ve výši 4,1 miliardy korun je nyní v držení České konsolidační agentury. Vláda ji chce převést na Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond pod ministerstvo zemědělství. To by pak pohledávku přeměnilo v akcie, a získalo tím pro stát opět podíl v Setuze.

Podle MfD nyní Mládek nevyloučil ani jednání s PPF. "Až uvidím nějaký konkrétní návrh PPF na papíře, budeme o tom jednat," řekl deníku.

Potíž s prodejem pohledávky jednomu zájemci je však podle něj v tom, že "jsme členy EU, takže pokud bychom při prodeji nevyhlásili veřejnou soutěž, bude Evropská komise zkoumat, zda nedošlo k veřejné podpoře, a mohli bychom mít problém," píše Mladá fronta Dnes.

Variantu, kdy by stát svoji čtyřmiliardovou pohledávku za Setuzou prodal v otevřeném výběrovém řízení, preferují analytici. Podle nich je tato metoda průhlednější než plánovaný převod na rolnický fond nebo případný přímý prodej skupině PPF.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK