Americké akcie ve čtvrtek obnovily růst, zájem je o technologie

20.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 20. ledna (ČTK) - Ceny amerických akcií se ve čtvrtek zvyšovaly a investoři měli největší zájem o technologie. Ty povzbudily hlavně solidní výsledky firem eBay a Advanced Micro Devices, a nad očekávání dobré výsledky měla rovněž farmaceutická společnost Pfizer.

Dow Jonesův index si připsal 25,85 bodu a den uzavřel vyšší o 0,24 procenta na hodnotě 10.880,71 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite vzrostl o 22,17 bodu a obchodování zakončil růstem o 0,97 procenta na 2301,81 bodu. Index S&P 500 vzrostl o 0,56 procenta na 1285,04 bodu.

Akcie Pfizeru zpevnily asi o čtyři procenta a dostaly se k 25 dolarům. Pfizer se sice potýká s konkurencí generických výrobců, ale jeho výsledky nakonec překonaly očekávání trhu. Firma těžila hlavně ze snižování nákladů a díky solidnímu růstu akcií nejvíce podpořila index S&P 500.

Nasdaq ve středu výrazně oslabil kvůli slabším výsledkům hospodaření Yahoo! a Intel, vliv ale měl i vysoký propad na burze v Tokiu kvůli vyšetřování jedné z tamních internetových firem. Ve čtvrtek ale růst obnovil, a smazal tak většinu středečních ztrát.

"Podle našeho názoru se stalo to, že analytici byli až příliš optimističtí, co se výsledků některých firem týče," sdělil hlavní investiční analytik společnosti Fifth Third Asset Management John Augustine. Akcie Yahoo! pokračovaly v poklesu i ve čtvrtek, mírné ztráty zaznamenal také Intel.

Výrazně se zvýšil také kurz akcií společnosti Walt Disney, o což se postarala zpráva listu The Wall Street Journal. Ten uvedl, že podnik jedná o převzetí firmy Pixar Animation Studios. Disney si nakonec připsal asi 4,1 procenta, zatímco Pixar zpevnil zhruba o 2,8 procenta.

Na devizovém trhu se zvyšoval kurz dolaru, který tak ponechal bez povšimnutí jak rozporuplnou statistiku, tak nahrávku s hlasem teroristy Usámy bin Ládina. Kurz se ale drží v úzkém rozpětí a nejvíce ho podporují komentáře představitelů centrální banky. Ti zdůrazňují silný růst ekonomiky, který by podle pozorovatelů mohl zajistit ještě alespoň dvojí zvýšení úroků.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2089 USD, a mírně tak zpevnil z předchozích 1,2107 USD. Vůčí japonskému jenu vystoupil na 115,43 ze 115,20 JPY, zatímco euro k jenu zůstalo prakticky beze změn na 139,56 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK