Japonská burza uzavřela téměř beze změny, dolar mírně rostl

20.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 20. ledna (ČTK) - Japonské akcie ukončily poslední den tohoto týdne téměř beze změny. Dolů táhly burzu hlavně makléřské společnosti, které vymazaly téměř veškeré zisky akcií firmy Konica Minolta a dalších společností s nadějí na růst zisku. Index Nikkei si připsal 0,41 bodu a uzavřel na 15.696,69 bodu. Za celý týden, poznamenaný přerušením obchodů kvůli obavám o přetížený systému, index ztratil 4,61 procenta, což byl nejhorší týdenní propad za téměř dva roky.

Analytici se však domnívají, že propad burzy je pouze dočasný. Zahraniční investoři zatím své podíly v japonských společnostech neprodávají, což je dobrým signálem.

Burza dnes také slíbila, že příští týden zvýší kapacitu transakcí na pět milionů ze současných 4,5 milionu transakcí. Současný limit je považován za příliš nízký a trh byl tento týden třikrát donucen zkrátit obchodování, protože hrozilo přetížení systému.

Za nejvyšším týdenním propadem indexu od května 2004 stála hlavně internetová společnost Livedoor. Firmu vyšetřují úřady kvůli údajnému podávání zavádějících informací investorům, což donutilo zvláště drobné investory prodávat akcie. Tokijská burza by měla podle svého prohlášení brzy rozhodnout, zda přestane s akciemi Livedooru obchodovat.

Dolar se i dnes držel v úzkém rozpětí vůči jenu a euru, ze kterého se neúspěšně snaží vymanit již dva týdny. Ani poslední vlna smíšených statistických údajů nenaznačila, jaký bude další vývoj úrokových sazeb. Jasnější představu tak nejspíš přinese až 31. leden, kdy banka zasedá a Ben Bernanke nahradí ve funkci předsedy centrální banky Alana Greenspana, domnívají se obchodníci. Analytici zatím počítají se zvýšením sazeb na konci měsíce, avšak není jistý vývoj v dalších měsících.

V závěru obchodování dolar k euru zpevnil na 1,2081 z čtvrtečních newyorských 1,2092 USD a k jenu mírně vzrostl na 115,55 JPY z předchozích 115,46 JPY. Euro vůči jenu zůstalo beze změny na 139,62 JPY, napsaly agentury Reuters a AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK