PKN Orlen měl v loňském roce rekordní zisk

20.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


VARŠAVA 20. ledna (ČTK) - Polská petrochemická společnost PKN Orlen měla v loňském roce rekordní zisk, hlavně díky příznivým podmínkám v celém odvětví těžby a zpracování ropy. Řekl to generální ředitel PKN Orlen Igor Chalupec, kterého citoval list Puls Biznesu.

"Rok 2005 bude rokem rekordním, a to i v celém odvětví ropy. Podnikatelské prostředí bylo vynikající, takže zisk i tržby budou na velmi vysoké úrovni," uvedl Chalupec. Jeho podnik je majitelem českého holdingu Unipetrol.

Analytici očekávají, že čistý zisk vystoupil na tři miliardy zlotých (asi 22,4 miliardy Kč). Oficiální údaje budou k dispozici až v následujících týdnech. "Už po prvních třech čtvrtletích jsme překračovaly zisk za celý rok 2004. Myslím, že se splněním plánů nebudeme mít žádné problémy," sdělil Chalupec. V roce 2004 podnik vytvořil čistý zisk 2,4 miliardy zlotých.

PKN Orlen už dříve oznámil, že chce rozšířit činnost a věnovat se i produkci ropy. V současné době se zaměřuje hlavně na zpracování a prodej pohonných hmot a dalších ropných produktů. Příležitost vidí firma v Kazachstánu, Iráku a Rusku. Podnik má velké plány i v České republice, kde chce do roku 2009 investovat až 2,8 miliardy zlotých, uvedla agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK